Utvecklingsprojekt
Jodå, det blev nybakade frukostfrallor till workshopen i ett utvecklingsprojekt med Tourism i Skåne och Skånes Hembygdsförbund, tillsammans med fyra andra intressanta skånska föreningar. Första halvan av dagen var vi hos oss, då vi fick chansen att visa lite av vad det är vi gör. Kaffe, frallor & spännande diskussioner.
En liten runda hann vi med också, för att visa mer av vackra Gylsboda.
Sedan förflyttade vi oss till Broby där Östra Göinge hembygdsförening stod värd för eftermiddagen där de intressanta diskussionerna fortsatte.
Vi fick en rundvandring i den vackra hembygdsparken och i de fina gamla husen.
Här används den högra flygeln till kaffeservering under sommarsäsongen, när någon aktör vill driva den. Vilken miljö! Så mycket fint här finns i krokarna!
Per tyckte det var dags att steppa upp och införskaffa så vi kan duka med likadana glas, koppar o assietter till våra besökare. Sagt & gjort, nu är det ordning & reda i skåpen!
Tillfälligt har vi satt utställningen till sidorna längst med väggarna, för att göra plats för morgondagens besökare. Med 40 sittande gäster fick vi möblera om för att göra plats. Sen blir det snabb omställning igen till torsdag, då det är 22 gäster som skall ha sittplatser. Se så enhetligt & snyggt med likadana glas & muggar till alla.
Otippat insektshotell
Bordings fåglar är inte bara vackra och dekorativa, de kan också användas på ett otippat sätt.. Denna blev inte helt som den skulle, så den har fått bo kvar. Plötsligt kunde man inte längre se genom ögat på den.
På baksidan ser vi varför. Ett litet murarbi har valt hålet för ögat som hotell. Så gulligt! En liten enrummare!
Vi hoppas er helg varit bra. Här har vi varvat dagarna mellan att ta emot trevliga besökare, arbeta med eget skapande och förbereda för en händelserik vecka.
Många besökare tycker det är extra roligt att se när det är liv i skaparverkstäderna. Här är det Elin & Ella som sitter och målar och berättar om sitt skapande.
Nu har vi stylat om inför morgondagens frukostgäster.
Degen är satt till kalljästa frukostbullar, så det skall dofta gott av nybakat när besökarna anländer. Det blir utvecklingsmöte med Tourism i Skåne och Skånes Hembygdsförbund, så under måndagen kommer vi inte att kunna hålla öppet som vi brukar. Vi hoppas ni har överseende med detta och önskar varmt välkomna en annan dag.
Andra besökare har beställt fika i veckan, så det behövdes påfyllning av kakor också. Idag blev det hallonrutor på sommarens hallon.
Filmer av Joakim Lloyd Raboff
Idag kan vi visa filmen som Joakim Lloyd Raboff gjort under tiden han arbetat med boken om Sliperiet och dess historia. Klicka in och titta, visst är den fin!? Här får vi också ännu ett prov på våra fantastiska sångfåglar Elin & Ella, när de så passande stämmer upp i ”We will ROCK you”.
För er som inte sett delningen på Facebook kommer här Elin Karlsson & Ella Ragnarsson, acapella i Kodalines All I want. Vackert så det förslår med stämningsfull ljuvlig sång på häpnadsväckande vacker plats av dessa fantastiska ungdomar. Varsågoda, bara njut!
I Sliperiet fick vi besök från fd kommunalråd och verksamhetschef i Karlskrona kommun, som var de som var verksamma när Sculptor Justas anlitades till att göra skulpturgruppen Adam & Eva till Karlskrona kommun i samband med att de blev vänort med Klaipeda.
Andra trevliga besökare berättade om ett vackert Diabasbord de har, av Christer Bording.
Nuvarande utställarna Hiroshi och Akemi kom på besök för att visa vänner den fina utställningen- samtidigt som vi fick trevligt besök av andra bekanta.
Yvonne Omdal har just gjort klart och paketerat snyggaste muggunderläggen av stengodslera i tvåpack. Ni känner väl igen motivet?
Så är dagen sammanfattad:
Illustrationer av Karin Linderoth, bokomslag av Joakim Lloyd Raboff. Och så en bild på professor Söderlund, så är dagen den 11 sept sammanfattad på affischen:
Underbara dagar för utomhusarbete. Södergaveln bjuder ljuvlig värme långt ut på kvällarna. Här är det Bording design Droppen urholkar stenen som är under arbete.
Trevliga besökare passar på att njuta av de vackra dagarna och strosar i området när de besökt utställningen.
Ute i ”huggebåset” kunde de se på Rudolfs arbete idag med den stora minnesrunstenen till Goro Suzuki.
Minnesstenen är i röd vångagranit.
Annars är det ju mest den svarta Diabasen vi arbetar med. Professor Söderlund som ni ser på affischen ovan har försett oss med denna bild av en tunnslip av Diabas som genomlysts i mikroskop. Ett fascinerande landskap som visar sig. Ett naturens konstverk.
Naturen och konsten, konsten och naturen
Minnen från Fujiberget, Justas Mickevicius
och Antik av samma konstnär är några av den fantastiska skulptörens verk som ni ser hos oss nu.
Ett par av Hiroshi Koyamas fantastiska tavlor med Diabas på plåt
och Black Hole, också av Hiroshi hittar ni också här .
Akemi Takata visar några av sina ljuvliga tavlor, bl a Djupt i Skogen.
Naturen som inspiratör, ständigt närvarande. Just nu bjuder naturen i Gylsboda på allsköns nyttigheter. Frukt, bär, svamp och grönsaker. I lilla odlingslådan utanför Sliperiet börjar tomaterna mogna.
Björnbärssylt, vinbärssylt och tomatmarmelad är något av naturens godsaker som hamnat på burk.
Höstens blommor, i hållare av Diabas
eller som här, en hållare i röd Vångagranit, uppsättningarna är roliga att göra med de nya blomsterfakirerna som underlättar mycket.
Lite arbete ute på gaveln i ljuvlig sensommarvärme har hunnits med mellan alla trevliga besökare.
Från många olika länder har helgens besökare kommit.
Trevliga besökare från både när och fjärran. Många av de som kommer från närområdet har mycket intressant att berätta, ofta med någon bakåt i leden som arbetat i brottet.
Eller som i detta fallet, som själv arbetat i verksamheten.
Överallt på promenad i Gylsboda fångar naturen oss med sin skönhet. Den speciella miljön med skrotstenstippar skapar konstverk i sig själv. Det är lätt att hitta inspiration i sådan miljö. Nu är det mycket pappersarbete som måste till, olika projekt som skall beskrivas osv. Skånes Hembygdsförbund planerar för sitt besök hos oss och vi skall tills dess göra vår hemläxa kring ett antal samverkansfrågor. Men ikväll blir det inte mycket mer vettigt gjort. Med föregående natt tillbringad på akuten till in på morgonen behövs lite sömn innan pappersarbetet. Inte så allvarligt o det var som anhörig & chaffis, men när man landar hemma först fram på morgonen tar det ut sin rätt framåt kvällen. Allt gott till er alla <3
Geologins dag, Kulturarvsdagen och Boksläpp, allt sammanfaller den 11 sept
Omslaget på boken blir en bild från ovan av Sliperiet Gylsboda, bilder av Joakim Lloyd Raboff.
Om den väldigt snäva tidsplanen håller blir det boksläpp på Geologins dag och kulturarvsdagen i Sliperiet Gylsboda. Föreningens bok som Joakim Lloyd Raboff gör, med historia, nutid & vision för kulturcenter Sliperiet Gylsboda.
Samma dag blir det en underhållande och populärvetenskaplig vandring och föreläsning i den vackra naturen kring Gylsboda. Geologiprofessor Ulf Söderlund kommer berätta om mineral i berggrunden här och hur man kan läsa stenen; och Karin Linderoth, illustratör, konstnär och författare kommer att berätta om vilka lavar och mossor som trivs tillsammans med olika mineral.
Utställningen är öppen där bl a bilder från gamla tiders Diabasbrytning och den stora mineral- och fossilsamlingen finns att se. Och den vackra utställningen av Hiroshi Koyama, Justas Mickevicius och Akemi Takata finns att njuta av. Det blir en händelserik dag!
Och detta har varit en händelserik vecka! Väldigt många trevliga besökare förgyller våra dagar här. Det märks verkligen inte att semestrarna gått mot sitt slut.
Professorer och fil dr som forskat tillsammans i Lund sammanstrålade hos oss för fika och intressanta samtal.
Hanna från International Resource Office (IRO) var också hos oss och hade med mycket intressant information kring bl a Residence mm, med tips och råd om hur vi kan gå vidare med att hitta vägar för ett bredare samarbete kring att kunna erbjuda konstnärer plats för att skapa skulpturer i Diabas hos oss.
Nu får vi fortsätta läsa på och sätta oss in i hur vi går vidare.
En vanlig tisdag
En härlig dag med många trevliga besökare.
Bra med nya fina uteborden från Unika Utemöbler i Osby när sittplatserna inne är fyllda med fikasugna gäster såhär en vanlig tisdag.
Tur vi har bagare-Ulla som hjälper till att fylla på frysarna med nya bullar när det börjar tryta & jag inte riktigt hunnit med. Det tackar vi för!
Snabb omdukning för nästa gäng.
Alla tittar runt på de vackra alstren som utställarna visar innan det fikas.
Här finns så mycket vackert att se, välkomna!
Tillbaka i Sliperiet efter en härlig helg med familjen på fina Breanäs. Det är där ni hamnar om ni cyklar Sliperietleden. Mycket fint, gott och trevligt. Tacksam för ungdomssektionen som hållit ställningen i Sliperiet & Per som passat hunden, så vi bara kunde njuta.
Innan vi åkte lade Bodo trampstenarna på plats till den Japanska trädgården.
Diabasbron också på plats.
Vi möts av trevliga besökare från Danmark, Tyskland, Holland och Sverige när vi kom tillbaka.
Långt ut på kvällarna poppar trevliga besökare förbi.
En bild från en härlig helg på Breanäs Hotell och restaurang.
Jag fick en bok och tillbehör till att kunna skapa Ikebana. Så roligt, var tvungen att börja testa med en gång. Bara med växter från trädgården & lite vilda växter. Bara lite experimenterande för att bekanta sig med blomsterfakirerna.
Bro till den japanska trädgården
Bodo & Roland har hjälpts åt med att forma en liten stenbro till den japanska trädgården.
Måste bara visa en av Joakim Lloyd Raboffs bilder på Sliperiet från ovan. Snyggt, eller hur?!
Härliga damer på besök satt länge & njöt av lugnet, med Bodos vattenfall lugnt porlande i bakgrunden.
Vid de nya bänkarna satt bl a Jonas- som tillverkat dem.
Bodo berättar om den japanska trädgården som han håller på att skapa.
och Roland berättar om arbetet med den lilla stenbron.
Det fina häftet om AKF som vi fick vid festivalen från Per Åke Harryson vid festivalen finns hos oss i Sliperiet för att bläddra i. Fler bilder kommer senare, men nu blir det ingen uppdatering innan måndag i alla fall. Så- ha en trevlig helg!
En fin kombination!
Utställningen som hade vernissage i lördags står kvar tom 29 sept. Så ni som ännu inte sett den har gott om tid på er. För ni vill inte missa den. Ni ser:
En fin kombination mellan Justas, Hiroshi & Akemi.
Så roligt med alla som kommer för att se på konsten, bekanta sig med Diabas och se på mineralsamlingen. Allt fler kommer också på eller med cykel, riktigt roligt med så många som redan anammat cykelleden.
Skönspel på Bodos klangspel. Och i bakgrunden arbetar Bodo med sitt nya lilla vattenfall som skall avsluta den Japanska trädgården han arbetar med att skapa.
Några av de trevliga besökarna passade på att spela lite boule när solen stack till.
Ett härligt gäng på utfärd.
Här har vi en internationell skara med skulptörer och kreatörer i sten samlade runt bordet. George Badawi, Roland Tilajcsik, Bodo Langner & Mats. Så inspirerande och intressant att diskutera tankar och planer.
George visar ett av sina alster för ett sällskap som förundras över att Diabsen kan ge ett så mjuk och svävande intryck.
Fick en bild från syrran från när Marika Lagercrantz och jag satt och pratade. Intressant, genuint och givande på riktigt.
Idag var det deadline på boken. Det har gått fort. Väldigt fort. Hade gärna läst igenom ca 58 gånger till. Ändrat något litet uttryck, rättat till någon liten nyans. Men det hinns inte med för tidsplanen är snäv, nu får det vara färdigpetat. Genomläsningarna har gjorts på telefonen, känns ju lite shaky. Men det är bra att Joakim Lloyd Raboff som gör boken håller i taktpinnen, så det inte slirar iväg med tiden. Nu går den till tryck för att kunna släppas de 11 sept, i samband med Geologins dag. Oj, oj, oj, så spännande.