Ny utställning växer fram
Nu är den på väg att växa fram, den nya utställningen.
Spännande med många olika tekniker och uttryck. Denhär är ett exempel på vad ni får se. Den kan ni få veta mer om när ni träffar konstnären själv på lördag.
När en av våra utställare, som också heter Pia, kom med sina alster var tidningen Nora Skåne just på plats.
Mer exempel på olika motiv, allt från människor
till kristaller
och katter hittar ni i mixen.
Tokiga Tanten träffar ni också på här. Nu tror många att jag pratar om mig själv, men det är faktiskt den andra Pia´n som har denhär figuren som heter Tokiga Tanten.
Smygtitt
På lördag är det dags:
Ny vernissage och nu skall nya alster hängas på plats. Några utställare har lämnat in sina bidrag till utställningen, nu kan få en liten, liten smygtitt:
Från ”Tokiga Tanten” kommer bidragen i morgon, när det är dags för hängning. Kanske ni sett hennes återkommande bilder i tidningen Norra Skåne? Ni förstår att detta blir en fin utställning med dessa begåvningar!
Under förra helgen var det utställning i Ubbaboda. Därifrån fick vi med Margareta Juhlins nya barnbok ”Flyga med tranor”, så den hittar ni också hos oss nu.
I måndags var det möte på Wanås och planeringsarbete. Josefine & jag satt i trevlig miljö på Wanås café och arbetade. Vi är redan inne i sista kvartalet av Friluftslivets år, mycket har hänt i projektet såhär långt och mer skall det bli. Bl a blir det invigning av bron och Stenbrottsslingan den 19 nov. Mer info om invigningen kommer längre fram. En inspirationsrunda i parken i Wanås blev det naturligtvis också.
Påminner att det är några dagar kvar att köpa boken till boksläppspris, 150 kr. Efter den 11 okt blir det ordinarie pris, 200 kr. Medlemserbjudandet kommer att finnas kvar oförändrat.
Vi har börjat ta in information kring ev renovering av ”huggebåsen”. Ni ser ju så vackra de är, men verkligen i stort behov av omsorg. Mycket omsorg..
Hiroshi och Akemi har hämtat hem sin vackra utställning idag. Käns alltid tomt och trist när vackra alster flyttar ut. En mycket vacker tavla från Akemi fick stanna kvar, stort och innerligt tack Akemi!
Plocka skräp, ta en påse..
”Ta gärna en påse och plocka lite skräp”
Så står det på ”påsholken”. Ta EN påse.. Inte en rulle påsar då. Suck. Uppenbarligen får vi fylla på med bara en påse eller två i taget. Nå ja, det har i alla fall hjälpt lite med avseende på nedskräpningen. Så då får vi väl stå ut med att det försvinner orimligt många påsar ibland.
Jätteroligt att se många gå rundan och prova nya bron och trappan.
Full rulle med besökare i Sliperiet också.
Så roligt med alla som kommer och njuter av konsten.
Utställarna får mycket uppskattning. Nästa helg är det ny utställning, vernissage på lördag.
Planeringsmöte för ev framtida åtgärder har också hunnits med.
Idag kom det besökare bl a från Nederländerna. Intressant språk att lyssna till.
Flera av deltagarna på nästa utställning har varit och lämnat alster till utställningen. Jättefina alster. Kom & kolla nästa lördag!
Bordings Droppen urholkar stenen redo att packas till väntande kunder.
Och örhänge på gång i silversmedjan, efter önskemål från en annan kund.
Det blir sällan drygt när det är fullt upp hela tiden. I morgon skall Göran rycka in & hålla öppet i Sliperiet, så jag skall hinna med lite annat, så kommer ni på besök i morgon söndag är det honom ni får träffa. Ni är så välkomna!
Strykande åtgång!
Vad har vi för oss i Sliperiet? Jo:
Mängder av trevliga besökare förgyller våra dagar. Det tackar vi för. Strykande åtgång på våra hembakade frallor, kaffe & kakor.
När besökarna är extra intresserade av mineral- och fossilsamlingen är det en glädje att ha Hans-Erik Frodig, alltså samlaren själv, på plats att berätta om samlingen.
Andra tittar runt själva, på både konsten och samlingarna.
Många bokar sig en guidad tur. Det går bra att boka på tel 0703109162.
Ni som hänger med här i inläggen har sett ektrappan i halvmörker, här en bild i dagsljus så ni verkligen ser hur fint det blir! Här var det väldigt brant att gå förut, på Stenbrottsslingan. Halt blev det också dagar som denna, när regnet öser ner.
Det blir lite ruggigt på huggebacken sådana dagar.
Då får man varva med inomhusarbete och alla trevliga besökare ger god anledning till att in och skjula. Lexi tröttnade också på regnet idag.
Hade planerat att gå hem i lite vettig tid ikväll, men den planen sprack ordentligt i vanlig ordning. Golvet fick göras iordning så vi skulle kunna flytta ut gamla borrmaskinen & flytta in den nya. Br Björklunds Grus lät oss generöst låna maskin till att lyfta med, det är vi mycket tacksamma för.
Det blev en smått vådlig färd ut med den gamla.
Till slut stod den nya i alla fall på plats, men då var kvällen redan sen.
Första konsten till Grupputställningen har lämnats in. Det kommer att bli en fin utställning. Vernissage den 2 okt, missa inte den. Och nuvarande utställning står kvar till den 29/9, om ni inte sett den så har ni några dagar på er.
Ni har också några dagar på er att köpa föreningens nya bok till boksläppspris, 150 kr. Medlemspris 100 kr för en bok per medlemsfamilj.
Vi håller erbjudandet med boksläppspris första månaden. Därefter blir ordinarie pris 200 kr, from den 11 okt.
Vill ni ha boken skickad till er, bara meddela på medlem@sliperietgylsboda.se så skickar vi den mot porto 79 kr.
Medlemsförmånen kvarstår, med en bok per medlemsfamilj för 100 kr.
Trappa, bro och en innehållsrik höst.
Det var mörkt innan jag hann bort och fotografera, men ni ser ändå hur fin den är. Hana Entreprenad har byggt klart trappan på Stenbrottsslingan, allt i ek.
Testad och godkänd med högsta betyg från Lexi. Ni ser hur glädjen lyser i ögonen på henne..
Nu kan ni alltså gå runt brottet med fina, fina ekbron och trappan som underlättar de klurigaste passagerna. Den 19 nov inviger vi officiellt det hela, kl 12 för allmänheten. Ett LONA projekt, i samverkan med Osby Kommun och med samordning av Josefine Gustafsson.
Har ni också sett att det blir ny pop up restaurang med Zaches Pop Up i november? Den vill ni inte missa! Anmäl er nu för att försäkra er om en plats.
3 Nov Föreläsningskväll med soppmiddag med Zaches pop up restaurang. Unge mästerkocken lagar en värmande matig soppa som serveras med crème fraîche och surdegsbröd. Kaffe ingår. Förbokning, max 30 pers. På https://www.ibodesign.com hittar ni mer info om Inger Ohlsson som kommer att berätta om Spedetröjan ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Skånskt kvinnohantverk, hantverkskunskap, men kanske ändå främst om att presentera ett stycke tämligen okänd skånsk kulturhistoria eftersom kvinnornas situation i det gamla bondesamhället kommer till uttryck i Spedetröjorna. Anmälan senast 24 okt till medlem@sliperietgylsboda.se Välkomna! För middag, kaffe och föreläsning betalar ni endast 150 kr.
Snart vankas det ny vernissage, fler datum att skriva in i kalendern. 2 okt kl 11-16.
Ni som ännu inte sett pågående utställning med fantastiska skulpturer av sculptor Justas, Hiroshi Koyama och vackert måleri av Akemi Takata , ni har på er tom 29/9.
Vi tackar alla trevliga besökare som var i Sliperiet under den gångna helgen och idag måndag, när Per & Göran varit på plats.
Mats & jag har varit på utvecklingsträff på Blåherre Mölla, med Tourism in Skåne och Skånes Hembygdsförbund idag.
Intressant att se andra verksamheter och diskutera likheter, olikheter, utmaningar och samverkansmöjligheter. Här mals det mjöl, bakas i vedeldad ugn och berättas historia kring gården.
Fem olika föreningar som stöttar varandra i utvecklingsarbetet, mycket givande.
Osbybänkens bänkbord och Holmabänken
Ute vid Sliperiet och gamla brottet står det genuina bänkbord i ek från Osbybänken. Nu har Jonas förärat oss med en ekbänk av modell Holmabänken att ha inne i Sliperiet också. Fin för besökare att sitta på och titta på konst. Passar även att sätta skulpturer på eller kanske en vacker blomma.
Snyggt med brännmärket, det kommer att hamna på utebänkarna också.
Och när vi nu är inne på ämnet rustik ek tar vi också en titt på brobygget, där Hana Entreprenad är byggherre. Den blir verkligen fin och rejäl, den skall stå stadigt i många, många år.
Integrerad med omgivningen passar den så fint in, träden på båda sidor om bron kunde stå kvar och har getts plats i broräcket. Det är så fint!
Utsikten från stigen bort mot bron går inte av för hackor den heller. Nyanser av höstens färger gör färgpaletten i träden som speglar sig i vattnet allt mer varierad.
För er som önskar få er bok skickad vet vi nu att frakten landar på 79 kr, ni som beställt- era böcker är nu på väg. Bara skriv en rad med er adress om ni inte kan komma och hämta, så skickar vi.
Per och Göran har arbetat med slussen idag och Mats har fortsatt med rensande och röjande i huggebåsen.
Att bygga broar, bildligt och bokstavligt
Det är något speciellt med att bygga broar. Visst är det något speciellt, symboliskt och vackert?! Lexi, Martin & Mats kollar in hur långt Hana Entreprenad kommit idag med den fina, rejäla ekbron.
Den lär stå stabilt länge! Det här blir bra! Vilken lycka att LONA projektet ger möjlighet att genomföra detta, i samverkan med Osby Kommun och med stort engagemang från Josefine Gustafsson. Nu skall slingan runt brottet bli ordentligt framkomlig.
De långa sidostyckena är på plats och marken är irodninggjord vid båda kanterna, så i morgon blir det spännande att se hur arbetet fortskrider.
Bygga broar har varit lite av ett genomgående tema för de senaste veckornas möten också. Många möten i olika konstellationer, men alla i samma syfte- att bygga broar (bildligt). Denna veckan har det varit möten varje dag såhär långt. Hänger ni med här på bloggen kommer det så småningom att visa sig vilka symboliska, gränsöverskridande broar det är som också är under uppbyggnad.
Tidningen Norra Skåne berättade om vårt boksläpp, tackar för ett trevligt reportage.
Norra Skåne berättade även om 5:ornas utfärd till oss på cykel. Här fångade de verkligen dagens energi i överskriften: Pigga, glada och nyfikna! Tack igen!
Fart & fläkt!
Ja ni ser, här var det fart & fläkt & spring i benen. Man blir ju bara glad! Vilka härliga kids!
Fullt ös & hej & hå & hopp & studs. Det smittar ju av sig!
Det är Örkenedsskolans 5:e klassare som sprider härlig energi hos oss idag. De cyklade till oss tillsammans med klassens pedagoger och cykelguiden Iain Mackie.
Spännande att titta på bilderna från hur arbetet gick till i början på 1900-talet tyckte barnen.
Josefine som samordnar Friluftslivets År projektet har organiserat med skolan och delar här ut kartor till barnen innan de skall prova Stenbrottsslingan när de tittat klart på konsten, mineralsamlingen och på de gamla bilderna. Massor med frågor kom upp, superkul att se hur intresserade de var!
Nyfikna på hur man hugger sten var de också, här fick de se på lite när Mats hugger. Sen for de runt och letade bitar av polerad Diabas och var så lyckliga när de fick ta varsin bit med sig hem.
Många följde med på kartorna när vi gick runt brottet.
Tänk så många skolämnen man faktiskt berör under en skoldag som denna!
Här skall bron byggas. Barnen ville gärna komma tillbaka när den är klar. Vilka kan väl passa bättre att inviga den än dessa härliga barn?!
Inräkning av gänget, alla är med.
När lunchen intagits spelades det boule.
Så sa alla härliga barnen hej då och cyklade tillbaka till skolan igen.
Goa & glada, klara för hemfärd. Fantastiskt roligt för oss att höra alla som vill komma tillbaka och frågar om de får det. Klart ni får! Hurra, vi är så glada att ni tyckte det var kul hos oss!
Iain redo att leda barnen säkert tillbaka. Jättetack allihopa, både barnen och de vuxna!
Positiva utmaningar
Dethär är nyttigt. Vi får uppgifter att jobba med och fundera på. Idag handlade diskussionen mycket om vad som är våra resp föreningars specialitet? Vad får oss att sticka ut? Varför skall besökaren välja att besöka just oss och hur presenterar vi det för att de skall hitta oss.
Förra fysiska träffen var vi hos oss och hos Östra Göinges Hembygdsförening. Denna gången var vi först hos Bjäre Härads Hembygdsförening. Vi välkomnades med god fika i vacker miljö. Kolla golvet!!
Vi visades runt i vackra hus av trevliga guider och utsikten mot havet talade sitt eget språk. SÅ vackert!
I ett av husen fick vi se en fin gammal handelsbod.
Sen fortsatte vi till Klippans hembygdsförening på träffpunkt Elfdalen. Här skämdes vi bort med lunch, go´fika, lika trevlig rundvisning och fortsatt spännande diskussioner.
Här har man gjort ett leaderprojekt med bl a utelekpark för barn och fin grillplats som är öppen för allmänheten.
Vi kikade in i stallet, där man pedagogiskt ställt modeller av olika djur för att även små barn skall kunna uppleva att det är ett djurstall de kommer in i.
En uppgift vi fick idag var att fundera på hur vi skulle sälja in de föreningarna vi besökte under dagen till någon som inte varit där. Ett bra sätt att utmana oss att tänka till.
I morgon är vi tillbaka i Sliperiet i vanlig ordning. Då får vi besök av femmorna från skolan i Lönsboda. De kommer på cykel tillsammans med en cykelguide och klassens pedagoger, ett led i Friluftslivets År där Josefine har organiserat med skolan. Vi ser fram emot att hälsa eleverna välkomna!
Utvecklingsdag på måndagar
Vi är med i ett utvecklingsarbete med Tourism in Skåne och Skånes Hembygdsförbund. Tidigare har seminarierna varit över zoom under kvällstid, men nu har vi några måndagar med fysiska tematräffar. Då får det blir stängt i Sliperiet. Vi valde måndagen för att det skulle fungera att hålla stängt, så vi ber er välja en annan dag för ert besök hos oss. Ni är så välkomna. Den fina utställningen som står nu har ni tid på er tom 29 sept att se.
Justas Mickevicius:
Akemi Takata:
Hiroshi Koyama:
Nu kan ni också bläddra i boken när ni besöker oss. Visst är den fin?! Den perfekta boken att ha liggande framme på bordet att bläddra i & njuta av de vackra bilderna. Vill ni ha en liten, liten smygtitt? Egentligen är det dumt, det syns inte riktigt hur vackra bilderna är. Men vi kikar på några uppslag. Drönarbild över det aktiva brottet. Hur mäktigt?
En härlig sommardag vid uteserveringen och arbetet med slussen, med Per och feriearbetarna. Här brukar Göran också vara med i arbetet, men han syns här under parasollet vid uteköket.
Gylsboda Festival med Marika Lagercrantz på scen.
Byafest med några av de fina som varit med sedan start och röjt & donat i Sliperiet.
Och så en portion historia, med Bo Hallberg
Men som sagt, bilderna här gör inte boken rättvisa, ni måste bläddra i den själva.
Måste visa det fina dokumentet vi fick vid gårdagens boksläpp. Statsminister Per Albin Hansson besökte alltså återkommande Otto Persson som var förman i Gylsboda år 1906-1924. 1906 organiserades fackföreningen i Gylsboda.
På tisdag är nästa aktivitet i Friluftslivets År när 5:e klassarna på Örkenedskolan skall cykla tillsammans med en cykelguide och några pedagoger från skolan till oss. Vi ser fram emot att hälsa barnen välkomna till Gylsboda!