7 sept flyttar LarsP´s konstfoton ut,
,fram tills dess har ni möjligheten att komma och se dem hos oss.
De väcker tankar, skapar diskussioner och är mycket omtyckta.
Omtyckta är också Rina Botanicas målningar. De hänger kvar några veckor till, tillsammans med Karin Linderoths original från boken Stendrakar som kommer att ersätta LarsP´s tavlor. .
Trevliga fikagäster både inne
och ute. Än dröjer sommaren sig kvar. Arbete pågår med färdigställande av smedjan, rensning i uthusen, framtagande av underlag till kommande projekt mm.
Många tycker om att se hur arbetet går till med Diabasen, Roland berättar gärna om sina skulpturer.
Bänken med fågelbadet vid entrén är det många som tycker om. Denna torra sommar har många fåglar gjort ett litet stopp och tagit sig ett bad. Hundar stenar till och dricker. Så kommer lilla Svea, detta ljuvliga lilla yrväder. Så var det inte lägre ett fågelbad, utan ett hundbad 😉
Slipar ni på Sliperiet?
”Slipar ni på Sliperiet”? Det är en vanlig fråga vi får. Japp, här slipas det! Dagar som dessa är det härligt att stå ute & polera. Droppen på bilden skall bli ett hänge till ett halsband. Polerad på ena sidan & rå på andra sidan.
Här en annan variant, färsk för dagen. Delvis polerad, resten rå.
På den polerade jag baksidan. Tänker ofta på Goro Suzukis förmaning, att baksidan är lika viktig som framsidan.
Goro som just fått sin minnessten här, som Rudolf Germeroth gjort.
Vi är ju flera som jobbar med slipande & annat. Tex Roland som arbetar med sina skulpturer.
Men när vi har alla er trevliga besökare här pausar vi med slipande & annat.
Stort tack alla härliga människor som tittar ut till oss.
Utanför fönstret ser vi ofta besökare sitta hos Sven Ingvar Johanssons ”Granita” och ta bilder med henne. De här vackra hundarna var ju nästan skulpturala de också!
Tony Aronssons bord med fantastiska alster i trä fick en bättre plats efter ommöbleringen.
Irina Ilinas målningar är så välgjorda att blommorna ser levande ut. Idag kom det trevliga besökare från andra sidan Atlanten. De läser Norra Skåne på nätet och hade sett reportaget om konstutställningen som de ville se när de kom till Sverige.
Jag lyckas inte få en bra bild på LarsP´s ”Perfekt balans”, där vattenpasset i motivet är det som hänger rakt, medan tavlan hänger lite snett. Många är det som hajat till vid den. Underfundig, snygg och rolig. Men, behöver ses live- eftersom jag i motsats till LarsP är en ganska kass fotograf 😉
Geologins Dag och Kulturarvsdagen firas kungligt hos oss!
Vi får besök av professor Ulf Söderlund från Kungliga Vetenskapsakademin! Det är han som har faktagranskat och hjälpt till med fakta när konstnär och författare Karin Linderoth skapat text och bilder. Boken ”Stendrakar” är Karins senaste mästerverk, vi är väldigt glada att vi får ha det fina boksläppet hos oss!
Jag har faktiskt fått ett ex (med världens finaste dedikation, sådär så man nästan blir lite tårögd- tack Karin <3 ) och jag håller med recensenterna, den är mästerlig: vacker, välgjord, intressant, informativ, lättförståelig och alldeles fantastisk! Vänta tills ni får se, Diabasen har en alldeles egen drake den också.
Diabas, vi kan ju ses som en gnutta partiska, men.. nog är den outstanding! I kombination med glas- blåst av Micke Johans konstglas, får vi häftiga effekter.
Fick äran att göra socklar till Micke Johans Konstglas serie med tio unika John Bauer Graaler. Häftigt!
Med många beställningar att jobba med och dagar fyllda av trevliga besökare blir kvällarna ofta sena i Sliperiet.
Testade takbelysningen när det mörknat och kikade in, det blir effektfullt! Det är brudparet som lämnat kvar sin ljusdekoration i taket.
LarsP´s fotokonst poppar ut i kvällsljuset också.
De små lamporna speglar sig lite i glaset, men ni ser ändå de härliga motiven. ”Dagens rätt” heter tex den med hönan som är på väg att norpa den lilla flugan.
Några exempel på Irina Ilinas målningar. Den vänstra har dock flyttat ut nu, där köparen var långväga och då inte kan hämta efter utställningens slut.
Den svenska faunan, avbildad med enastående exakthet.
Augustikvällarna har hittills varit väldigt vackra. Himlen över de gamla lastkranarna skiftar i vackra färger.
De torra varma dagarna börjar resultera i en ryslig torka. Buskar och träd börjar släppa sina löv när de inte lyckas försörja dem med vatten.
Rolands skulptur ”Reflexion” framträder tydligare när bakgrund börjat skifta i gult.
Jätteverbenan vid ingången växer & frodas, och i bakgrunden har Kannan börjat slå ut med sina röda blommor som små facklor som sticker upp.
Ha en fortsatt fin vecka, och fortsätt komma och se på vacker konst, promenera skulpturvandringen och njut av omgivningen.
Mycket uppskattning!
Så mycket uppskattning utställningen får, Irinas målningar och LarsP´s konstfoton.
Lars P kommer att hämta sina bilder innan den 9 sept, än har ni lite tid på er, ni som ännu inte sett dem.
Irinas målningar hänger kvar fram till nästa vernissage.
Önskar att utställarna fick höra allt beröm, men försöker förmedla det till dem.
Vi ser inga tecken på att semestrarna börjar ta slut. Härligt med fortsatt fullt upp med besökare.
En strid ström med trevlige besökare som vill njuta av utställningen.
Några fikasugna,
andra nyfikna på hur det går till att jobba med Diabas.
Diabas finns alltid representerat i hallen, lite av kärnan i verksamheten. Christer Bordings skulpturer , lite av mina saker och Rudolf Germeoths runstenar mm finns att se. Vårt innerliga tack till alla härliga människor som hittar ut till oss, från både när & fjärran.
Så kom det några långväga besökare, Sculptor Justas från Litauen med en kollega. Då blir det stenskulpteringsdiskussioner, med språkövningar på köpet. Härligt!
Flera datum att pricka in i kalendern.
Löfkvist fick ett gott betyg då han slutade hos Svenska Granitindustri AB år 1919. Stort tack till Ingrid Svensson som kom med det fina dokumentet till oss. Så välbevarat efter alla dessa år!
På tal om dokument.. det där med att vi skulle gå mot ett papperslöst samhälle.. Vi är inte där riktigt än, kan vi väl konstatera 😉 Dagens skörd av föreningens pappersarbete var ymnig.
Kanna-blommorna är på väg att slå ut. De står så vackert mot Sliperiets tegelvägg.
Första tomaten, odlad i pallkrage vid Sliperiet, klar att skörda idag. Särdeles god!
Ni som hänger med här stadigt känner till den lilla tokiga katten som föst flyttade till Sliperiet där hon trakasserade besökare som försökte sitta ute & äta, denna lilla katt som flyttat in hemma hos oss. Hon kommer ofta med små presenter. Dagens present gjorde mig lite orolig, men hon tycks ha nackat den stackars huggormen innan den hunnit försvara sig och bita tillbaka.
I Sliperiet tackar vi alla trevliga besökare som tittat in på utställningen. Besökare som det här paret från Nederländerna blir allt vanligare. Alltid lika roligt med olika nationaliteter.
Och precis lika roligt är det med trevliga besökare från närområdet. Tack alla som tittar förbi och njuter av den vackra konsten av Irina Ilina och LarsP.
Idag har vi haft besök av Jonas från Eltjänst Lönsboda. Han skall hjälpa oss uppskatta vad el-delen kommer att kosta i den fortsatta renoveringen.
En akutbeställning där beställarna verkligen behövde ett hjärthänge till ett alldeles speciellt tillfälle idag fick sticka mellan andra beställningar & det hann bli klart i tid.
Nu planerar vi för boksläppet den 10 september, när Karin Linderoth släpper sin nya bok Stendrakar. Hon kommer att vara på plats tillsammans med professor Ulf Söderlund som hjälpt till med faktagranskningen. Save the date!
Nästa vernissage blir den 1 okt. Ännu ett datum att pricka in i kalendern!
Avslutar med en fråga, någon som saknar denna cykel? Det märkliga är att man gjort sig besväret att låsa den runt trädet, men lämnat nyckeln i låset.
Mest fröjd och glädje, med ett litet inslag av ”gnäll” .
Igår plockade vi hem Diabasutställningen från vackra Galleri Havslust. Kvällen ägnades åt att ställa iordning i Sliperiet, mörkret utanför skvallrar om att timmen blev sen. Faktiskt så att det tom var efter midnatt innan jag gick hem. Himlen bjöd då på ett imponerande ljusspel av blixtar.
Allt börjar kom på plats igen. Ignells hittade ett nytt mönster för pulpeterna, då de tar lite mindre plats. Kanon!
Lars Perssons konstfoton är på plats att beundra igen.
Så även Irina Ilinas vackra målningar.
Kom & se, det är svårt att återge på bild.
Svårt att tänka att detta är samma hall som där helgens bröllopsfest gick av stapeln.
Även konstfoton ses bäst på plats. Kom & kolla!
Lite av Christer Bordings vackra skulpturer har flyttat in hos oss igen.
Bokbordet har fått en ny plats.
Vi hade hunnit få ganska bra ordning innan våra trevliga besökare började komma idag. Tack alla!
Så passar vi på med en liten lektion, för besökare som njuter av miljön vid gamla Diabasbrottet. ”Tack för att du tar hand om ditt skräp”, står det att läsa. De flesta sköter det jättebra, men..
..inte alla förstår den enkla texten.
Vi tillhandahåller tom plastpåse till skräpet. EN påse, att plocka skräp i (inte en rulle påsar som några har tolkat det som..).
Vid dagens runda för att plocka skräp blev påsen full. Upptäckte att även om det verkar vara si och så med läsförståelsen med enkla uppmaningar finns en viss skrivkunnighet, man klarar enkla ord med få bokstäver. Men snälla, den var väl ända ganska trist och fantasilös?!
Nej, nu går vi över till något trevligare. Yakov Geller bjöd på klassisk konsert på tvärflöjt. Underbart! En liten av honom inbjuden skara hade glädjen att få uppleva detta.
Fem nationaliteter representerade runt bordet i den lilla exklusiva skaran av inbjudna. Tack!
Grattis och lycka till Mimmie & Axel, nygifta herr & fru Ignell <3
Tänk att såhär kan det också se ut i Sliperiet Gylsboda! Snabba kast från Festival till Bröllop till konstutställning. Bruden själv har varit med sedan vi drog igång med hela projektet Sliperiet så hon hade en klar bild av hur hennes bröllopsfest här skulle se ut. Och visst lyckades hon!
Sobert, stilrent, vackert.
Svarta ljus, här i Diabasriket. Man måste ju bara älska valet!
Vår gåva till de lyckliga tu gick också den i Diabasens tecken.
Ett stort jobb att tillfälligt frilägga lokalen, men oj så vackert det blev!
Bakom det tillfälliga draperiet och ute i plåtdelen väntar mineral/fossilsamlingen på att flytta in igen.
Bakom draperiet åt andra hållet står konstutställningen tillfälligt, för att plockas fram igen direkt efter bröllopet.
Men först skall kärleken mellan de unga tu firas ordentligt.
Bröllopsgästerna börjar anlända.
Så kom de nygifta, Mimmie & Axel Ignell.
Strålande av lycka och kärlek. Det här kommer att bli ett lyckligt äktenskap!
Den ljuvliga buketten är gjord av Gylsbodas egen florist, Martin Reinicke.
SÅ fina <3 <3 Tack för att vi får visa lite bilder från er speciella dag och för att ni valde att fira den i Sliperiet.
Bröllopsvals, så romantiskt! Belysningen i taket, brudparets genidrag. Flaggstångsbelysning. Hur fint?!
Och efter denna kärleksbomb skall nu hallen återställas. Sommaren visar sig från sin bästa sida. Då är det lyxigt för alla här att ha den lokala poolen- gamla Diabasbrottet att ta ett svalkande dopp i. För svalkande är det, hyyyy!
Viktig information inför helgen
Det ställs iordning för bröllop i Sliperiet! Vi önskar det lyckliga unga paret all lycka med bröllopet och med deras liv tillsammans.
Med anledning av detta får vi be våra trevliga besökare planera sina besök till kommande vecka, på tisdag beräknas hallen med sin utställning vara återställd. Men ni kan njuta av Diabasutställning i helgen ändå!
Det är sista helgen ni har chansen att se Bordings minnesutställning på Galleri Havslust i Yngsjö. Vi rekommenderar ett besök till det charmiga galleriet.
Efter bröllopet skall ni få se hur mysigt det är när Sliperiet förvandlats till bröllopsfestlokal. Än bjuder vi bara på en bild från arbetet med att tömma lokalen.
Mimmie & Axel, de lyckliga tu, jobbar själva hårt och har en tydlig bild av hur det skall bli. Här förklarar de för en av våra trevliga besökare varför utställningen är tillfälligt undanflyttad. Vi tackar för allas förståelse och hälsar välkomna tillbaka i nästa vecka.
Med en god Holjeglass i skuggan och med vattenfallet i Bodos Japanska trädgård i bakgrunden är tom pappersarbetet nästan lite angenämt.
En av våra trevliga besökare hade önskemål om ett sådanthär halsband. I värmen igår passade det bra att polera i en lätt dusch av kallvatten.
Hiroshi Koyama har generöst donerat HAKI-ställning till en utomhusarbetsplats där vi skall kunna ha lite tak när dagar med sämre väder kommer. Det tackar vi för!
Mats & Roland hämtade ställningen och har monterat den där de frilagt yta i anslutning till uthusen.
Ny skulptur hälsar välkommen:
Skulpturen som Sven Ingvar Johansson arbetade med under festivalen blev klar i måndags. Hans tanke var att hon skulle stå lite som i en å, komma upp och sträcka fram ett stycke Diabas mot förbipasserande. Jag hade en sten som jag tänkt använda som bänk vid Sliperiet, nu blev den sockel till skulpturen OCH man kan sitta på den. Visst ger den lite känslan av att den kommer rinnande fram. Skulpturen blev verkligen superfin och passar perfekt på sin plats! Det tackar vi för, Svenne!!
Trevligt reportage i Norra Skåne och Kristianstadsbladet. Tack!
David & Mats i väntan på snickaren som skall titta på projektet ute i plåtdelen. Nu skall vi ha in offert på arbetet.
Ute i ena huggebåset har Mats & Roland tömt och börjat byta ut ruttna trädelar.
Uppe på LGIF´s Föreningarnas Hus pågår Gerda Bengtsson utställningen. Vet någon något om den stora målningen på bilden? Nyfiken på bakgrunden till den, hon brukade inte göra så stora målningar.
Här finns också exempel på ovanligt små målningar. Kul att se bredden på Gerdas produktion.
Gylsboda Festival 2022
Det blev som vi trodde. All time high. Många besökare brukar vi ha på Gylsboda Fetival, men wow, dethär myllret hela dagen var en häftig upplevelse.
Innan öppning skulle jag ta ett varv och se att allt gick bra för våra utställare uppe vid gamla brottet och i G:a Transformatorn. Redan då var det mängder med bilar som anlänt.
Då kände jag att ok, vi är i hamn. Vi har nått ut. Detta kommer att bli en bra dag.
Vid grillplatsen stor Mias smedja och packade upp sitt vackra smide. Lite mindre vind hade varit önskvärt, när tält skall monteras och allt skall upp.
Tina packade upp sina stolpmössor inne i grillhyddan. Nästa kollektion som skall ut i Lönsboda fanns att beskåda.
Inne i G:a Transformatorn hittade vi Karin Linderoth, Hönshylte Gård och Margareta Juhlin med vacker konst, böcker och annat.
Utanför hade Eva packat upp sina lokala honungsprodukter.
Granbacka Keramik, Karolina Holmgren, hade med sina vackra alster med ljuvliga glasyrer.
Annorlunda Växter i långa banor längst med stigen, med Larry & Camilla Berlin.
Peter Aagerup visade sina vackra handgjorda knivar.
och Tony Aronsson visade vackert trähantverk. Mittemot dem skulle det stått utställare med flätad pil, tyvärr hade de drabbats av sjukdom, därav luckan.
Snart började barnen samlas för Sagovandring med Sagomagi.
Det visade sig vara många barn som ville gå med, så Camilla på Sagomagi valde att dela in dem i två grupper. Det blev två sagovandringar, för att det skulle bli bästa möjliga upplevelse för varje barn.
Vid Sliperiet packade Sven Ingvar upp alldeles nykläckta myror
sedan började han skapa i stocken. I bakgrunden en liten vätte som övervakar. Kanske kommer ni att kunna se honom längst skulpturrundan framöver?
Astrid kom från Tyskland för att visa ”Bakom glas måleri”. Spännande med för oss nya tekniker.
Ingar med textilt hantverk och tovning jobbade också hårt med att förankra tältet i vinden.
Smeden Daniel Schön med färltässjan igång visade vackert smide.
Grillmästarna Krister Olsson och Julius Sjöstedt arbetade hårt för att förse alla hungriga festivalbesökare med lokalproducerad korv från Ängaholma Gård.
Syster Åsa serverade portion efter portion och Elin tog betalt. Teamwork, där vi var ett gäng löpare som plockade porslin & bestick för att fylla diskmaskinen och sedan tillbaka ut igen. Vi klarade dagen utan engångstallrikar, bra jobbat!!
Kocken för dagen, Nicole Bauch, hade gjort två 70 liters backar med hemgjord potatissallad. När kvällen kom var det inte mycket över. Nicole serverade också från uteköket hela dagen. Lite skoj innan den stora rushen, sen fanns det ingen tid över för sådant.
Rudolf Germeroth knackade runor och Roland Tilajcsik knackade sten med besökarna.
På scen Vesper och Fredrik Bergman sköter ljudet. Riktigt härligt gung när grabbarna körde igång. Det är något speciellt med liveband! Go´stämning och det går så lätt att plocka disk med musik under arbetet. Kul med så duktiga ungdomar på scen!
Inne i Sliperiet var det många som njöt av konsten av Irina Ilina och Lars Persson.
Fikasugna stod på kö hela dagen. Här är det Ella i kassan, där hon hade hjälp av Ronja och Marika under dagen. I köket jobbade mamma Ulla med att bre mackor och koka kaffe medan Per, Andrew och Martin fixade med disken och annat. Mats & jag alternerade också där vi behövdes mest. Vi tackar för allas tålamod i kön.
På eftermiddagen kom vår trevliga Landshövding Anneli Hulthén och pratade så fint från scenen. Det tackar vi för. Skulpturvandringen förklarades invigd och Richard Sseruwagi spelade en trudelutt på Diabas xylofonen. Tack!
Niklas Larsson , Osby kommuns kommunalråd kom också på besök och ville ta en bild med Landshövdingen. Här framför minnesstenen för Goro Suzuki. Bild av Mangnus Augustsson.
Vesper bjöd på lite extra musik från scenen till allas glädje.
Mysigt för alla som satt ute och åt.
Landshövdingen kände igen vårt tidigare kommunalråd Marika B Hansen bakom disken.
Jag passade också på att presentera LGIFS ordf Tommy Johansson för Landshövdingen och berätta om hur vi föreningar jobbar tillsammans för att stärka och lyfta varandra.
Slutligen var det dags för Musikal på scen. Daniel W Hjalsted med kollegor. Musikal, sång och dans. Amazing.
Tack för att ni tar oss med till de stora scenerna, här ute i Gylsboda.
Kemi under en kärleksduett på scen som kändes långt ut i publiken.
Kan inte återge känslan i numret med sång av Josefine Elmander på scenen och dans framför scenen av Daniel Hjalsted och Charlotta Järbrink, men det var magiskt. Tack! Jag filmade lite och missade ta bild. Felix Hammarskjöld bjöd också på vacker sång.
Lite regn gjorde att många försökte trängas under tälten, men vi klarade oss ganska bra vädermässigt.
Till kvällen hade stocken förvandlas till en kvinna som håller i ett stycke Diabas. På måndag kommer Svenne tillbaka för att färdigställa det nya konstverket, som kommer att hälsa välkommen till Diabassens mecka <3
Tusen tack alla som på olika sätt hjälpte till, alla som medverkade och inte minst alla som kom. Utan er ingen festival. TACK!