Wow, vilken produktiv dag!! TACK alla som hjälpt till <3
Gemensam lunch, pauserna är viktiga när vi kan sitta och ta igen oss, äta gott och diskutera och planera.
Vi började kl 8 på morgonen när FTC kom för att mäta in stommen till bastun. Mats borrade in fästen för benen, Andrew & Martin hade skissen redo. Medan dimman långsamt lättade kom infästningarna till ben efter ben på plats.
Tiokaffe. Är det inte ett ovanligt vackert ord?! Nybakade frallor, kokta ägg och ett riktigt härligt gäng. Vad mer kan en önska?!
Sen ut och släpa vidare med allt som skulle tömmas ut från plåtdelen. Ella in action.
Ludwig, Martin & Roland plockar ut skräp- eller ja- vad Roland har för sig vet jag inte riktigt 😉
Varma och trötta var vi, men kämpade på ändå med allt bärande. Vilka kämpar, Elin & Ella (som var noga med dethär att vi tänker på säkerheten först..).
Mycket braåhagrejor grävdes fram ur gömmorna.
Här är det Inger som hittat en låda som vi fick fundera på om den skulle till sparas eller slängas högen, som så mycket annat.
Tonny på språng in för att hämta nästa lass medan Elin, Ludwig, Ella & Martin också plockar vidare.
Kaffepaus! Min nybakade äppelpaj till eftermiddagsfikat,
och Johannes & Brunhilds körsbärskaka. Mums.
Sortering, sortering, sortering. Varmt, slitigt & skitigt. Men oj så kul att det går framåt så bra! Och vilken fantastisk uppslutning <3
Stilstudie i slitvarg- Elin, som konstaterade att denhär var rövtung, det lyckades fastna på film, ha, ha.
Här kommer Ella med en likadan och lika tung.
Vilken dag! SÅ effektiv! Från att på morgonen vara fullproppat med div alltmöjligt
till att det på kvällen ser ut såhär! Wow! tusen tack alla fantastiska frivilliga som hjälpte till under dagen. Fantastiskt med så många som ställer upp, ni är heeeelt amazing! TACK!!
Gemensam arbetsdag, då blir det gemensam frukost & lunch. Passa också på att se Troels Kirks vackra tavlor, boka biljett till Cabaret Demokrati och promenera skulpturrundan <3
Et av de fantastiska motiven som Troels Kirk visar hos oss just nu är hämtat från Simontorp. Instämmer med våra trevliga besökare som står länge och beundrar detaljrikedomen.
Ni som missat utställningen, än hinner ni se den.
Ta en utfärd i det ljuvliga vädret. Ta en promenad runt det gamla brottet och se på skulpturerna. Och besök oss i Sliperiet för att se på konsten. På dethär vattenfyllda vackra gamla brottet har vi nu kommit ett kliv närmare att kunna skicka ut en flytande scen. Drömmen, med musik ute på vattnet kan bli verklighet. Kan ni tänka er magin med ett trumpetsolo utifrån vattenspegeln?! Men först jobbar vi vidare med bastuprojektet. I morgon bitti förbereder vi för infästningen av stommen.
Har ni bokat biljett till föreställningen Cabaret Demokrati? Ni bokar genom Riksteatern i Osby. Fika kommer att finnas att köpa under kvällen, vi bakar för fullt.
Ikväll rörde jag ihop en deg som får stå och gotta till sig i kylen över natten, för att bakas ut till frukosten vid onsdagens arbetsdag. Vi måste ju ha det lite mysigt när det skall jobbas med att tömma ut ur plåtdelen. Så ni frivilliga som kommer till arbetsdagen, vi bjuder på frukost, lunch & fika <3
Keramiken från barnaktiviteten kom ut fint ur ugnen. Den 27 sept kraftsamlar vi för arbetsdag, för den som vill & kan vara med.
Barnaktiviteten ”Prova på keramik” gav många roliga och fantasifulla alster. Martin har plockat ur ugnen och allt höll! Barnen använde en stengodsskulpturlera som är hållbar och bra att arbeta med.
En vacker septemberdag och konstnär Bodo från Tyskland kom och bjöd på pumpasoppa, tillsammans med en väninna som är målande konstnär. Vilken lyx! Stenskulptör Justas från Litauen hade med sina rökta bäverkorvar som de som så önskade lade till soppan. Vid bordet också Martin från Danmark & så Mats som är inhemsk 🙂 Härligt med alla dessa språkövningar!
Till kaffet anslöt även tyske konstnären Johannes med fru Brunhild.
Trevliga besökare avlöser varandra, det tackar vi för. Några hade rötter tillbaka här. Troels Kirks vackra målning av slåttermaskinen väcker minnen hos många.
Några hade bott på hotell i vackra Breanäs och fått tips av det härliga värdparet Lasse och Ina om att besöka oss. För det tackar vi innerligt! Underbart med positiv samverkan där vi tipsar om varandra och vi ser att det fungerar <3
”nä men, inte hade ni behövt dekorera.. bara för min skull” tänker Lexi. I hennes värld har vi gjort en hundvattenskål bara till henne, inte alls ett fågelbad. Dahlian från Lillsätra hade brustit på sin själk, så tyckte vi den passade här. Tack!!
Så vill vi informera om nästa veckas övningar. Den 27 sept planerar vi för en arbetsdag. Kl 10-16 (fast några av oss träffas och börjar kl 8 med att sätta ut placeringen till stommen till bastun.). Men kl 10 samlar vi ihop oss vid Sliperiet och DÅ skall det tömmas ut från plåtdelen. OM vi blir många händer har vi en lista med andra sysslor också som behöver göras, så alla som vill & kan, kom med! Vi fixar lite frallor & annat, det blir en mysig dag. Alltid roligare att jobba flera tillsammans. Med det önskar vi trevlig helg! Kirks tavlor finns kvar att beundra här!
Allemansrättens dag 20 sept.
Idag är det Allemansrättens dag. Allemansrätten som ger oss en unik möjlighet till utevistelse och friluftsliv. Något fantastiskt vi har, som vi skall vara rädd om. Det är så viktigt för hälsa och välmående att kunna ut och röra sig i den fantastiska naturen. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att inte störa och inte förstöra. Vi måste ta hänsyn till naturen, till djuren, till markägare och till andra besökare.
I olika väder blir vi lika förundrade över hur vackert vi har det omkring oss. Hur skall du fira allemansrättens dag? Själv skall jag ta min vanliga runda med hunden och njuta av allt vackert omkring oss, med en påse redo i fickan att ta fram för att plocka med eventuellt skräp som någon oförsiktigt kan ha glömt kvar.
Vi påminns ännu mera när vi har nya besökare som går med och slås av hur vackert här är.
Igår hade vi trevligt besök av Dragana, som inventerar sagor och sägner, konst och som är extra intresserad av kvinnohistoria.
Vi gick på skulpturrunda och vid skulpturen ”Urkraft” stod Dragana och reflekterade. Det var SÅ roligt att höra hennes tankar- hon tyckte att denna måste vara gjord av en kvinna med så mycket symbolik. Urkraft, natur, urmodern.. Då var det ju kul att sen berätta att den är min.
Bästa platsen att på ”Allemansrättens dag” (och alla andra dagar) reflektera. Hos Christer Bordings ”Jag är tydlig”. Sätt er en stund på bänken, känn det speciella lugnet som platsen bjuder.
Svampskogen är extra rik i år. Sven Ingvar Johanssons ”Skogsväsen” visar vägen. Ni som har har möjlighet- ut & njut! Någonstans har jag sett en skylt som var väldigt bra och passar att dela på Allemansrättens dag. En liten påminnelse att den också kommer med en ”allemansskyldighet”. Skylten sa något i stil med: ”Samla bara minnen, ta bara foton och lämna bara fotspår”.
Mera Gylsbodahistoria från våra fantastiska besökare!
Det som idag är ett stort brott, djupt ner i marken, började som ett berg i dagen. I Klippans Hembygdsförening har de hittat ett kuvert där det stod Stenbrott i Gylsboda. Vi var med i samma utvecklingsarbete med Skånes Hembygdsförbund för ett par år sedan och känner varandra därigenom. Vi är så glada och tacksamma att de tog sig tiden att köra upp och hälsa på oss för att lämna bilderna från slutet av år 1890.
På baksidan av fotot står det: Gylsboda Stenbrott slutet 90 talet, i mitten arbetsledaren Anders Svensson. Med blyerts står det: John Andersson Åbuen Lönsboda. Vi vet att det finns flera barnbarn till John kvar i Lönsbodatrakten, kanske någon vet om John också är med på bilden?
Vi passade på att visa mer av vår verksamhet för representanterna från Klippan. De blev också betagna av Troels Kirks vackra tavlor.
och av den vackra utomhusmiljön. Skulpturvandringen tyckte de var en stor upplevelse. VI tackar för alla fina ord och för de intressanta bilderna!
En helg med mycket historia. Tack!
En fantastisk helg med ljuvligt väder och trevliga besökare. Några har haft med bilder och intressant information med mera Gylsboda historia. Vi börjar med en besökare som hjälpte oss identifiera en person på de gamla svartvita bilderna vi har, från midsommarfirande på Gylsbodas dansbana 1912.
Från Vallentuna kom Carina med maken för att leta efter sina rötter. På pappans sida fanns här familj tillbaka till 1800 talet.
Handelsboden som låg där det aktiva brottet är idag ser ni på bilden. Det var handelsboden som Hildur Olsson hade som Carina sökte. Nu fick hon i alla fall se platsen där den låg, innan den revs.
Ni ser två damer strax till vänster om mitten i bilden, som står bredvid varandra i likadana kläder. Den högra av damerna är Hildur Olsson som levde år 1894-1975. Hildurs man hette Bror John Olsson, vi fick också veta att Bror hade en syster som hette Syster..
Mera historia tar vi i nästa inlägg. Många har kommit förbi i helgen för att se vackert måleri av Troels Kirk. Tyska, danska och svenska besökare
också några från Holland. Christer Bordings livrem och keps i Diabas är det som beundras här.
Om skrivtolkens examensring och priset ”Diabasen” :
Vet ni vad en skrivtolk är?
Personer som drabbas av allvarlig hörselnedsättning och som inte lärt teckenspråk kan få hjälp av en skrivtolk i olika situationer. Skrivtolken tolkar simultant mellan talat och skrivet språk. En stor hjälp i många situationer (på plats eller på distans) som t.ex. vid föreläsningar, möten och konferenser, i vardagssituationer som läkarbesök och i föreningslivet men också vid högtider som t.ex. bröllop. En mycket värdefull och viktig hjälp för den som inte hör, som med hjälp av skrivtolken kan läsa på en skärm vad som sägs.
Det här blir ett inlägg av lite ovanligare slag. Jag brukar ju inte berätta så mycket om mig och mitt skapande här. Jag som skriver bloggen är ordf i föreningen, och berättar mest om föreningsarbetet och om våra olika utställare.
Det jag inte berättat så mycket om är att jag själv också jobbar i Diabas och silver. Jag fick äran att föra vidare Christer Bordings värv och så gör jag eget som Lindberg Diabas & Silver. Allt på plats i Sliperiet Gylsboda.
Jag fick frågan från Ingela Frid som utbildat sig till skrivtolk om jag kunde skapa en ring till hennes examen. En tydlig ring som symboliserar det viktiga arbetet som skrivtolk. Ingela ville att jag skulle berätta om ringen. Så nu får ni en glimt av vad jag gör i Sliperiet, när det inte är trevliga besökare på plats.
Ibland kommer det någon med en speciell önskan kring en design. Så var fallet med examensringen. Då känns det mycket viktigt att hamna rätt, både i symbolik och uttryck, utan att göra avkall på att smyckets bekvämhet för bäraren. Jag skissade och funderade. Hur kan skrivtolkens viktiga arbete symboliseras? Det handlar ju om att ta de mer abstrakta ljudvågorna och ombilda dem till något fast och tydligt, i skrift.
Förslaget jag presenterade för Ingela var att låta symboliska ljudvågor slingra sig upp längst med fingret medan nedåt mot handen göra om ljudvågorna till något konkret och tydligt, den omvandling som skrivtolken gör. Det konkreta symboliseras av kraftstenen Diabas.
Jag var ju tvungen att testa så den kändes bekväm.
Det är alltid nervöst med så speciella uppdrag. Det måste hamna rätt med symboliken samtidigt som smycket måste kännas rätt att bära.
Såhär blev resultatet. Igår kom det ett mail från Ingela. Hon föreslog att jag berättar om den speciella ringen här och då tycker jag det är ett bra tillfälle att berätta om skrivtolkens viktiga arbete.
Jag visar några rader ur mailet från Ingela:
”Jag måste tacka igen för den fina ringen som du designade och tillverkade när jag tog examen som skrivtolk. Den är superfin, jag älskar den och bär den varje dag. Trots att den är så pass stor, så är den extremt lättburen även när jag jobbar och skriver på tangentbord. ”
Jag kan bara innerligt tacka och säga att jag blev väldigt rörd, glad och tacksam. Att få höra att designen träffat rätt betyder väldigt mycket. Tack. Och tack för förtroendet att skapa den speciella ringen. Och inte minst, tack för det viktiga arbetet du gör som skrivtolk!
När jag nu är inne på att berätta om mitt Diabasskapande i Sliperiet kan ni få se en specialbeställning från i våras, ur Bordings design. Hans ”Droppen urholkar stenen” ingår i det vanliga sortimentet. Varje vår beställs en större modell med unik design för varje år, till priset ”Diabasen”.
”Årets vinnare av Diabasen är verksamheten hematologi och verksamhetsområde hematologi, onkologi och strålningsfysik vid Skånes universitetssjukvård.
Vinsten består av ett konsthantverk i diabas och 120 000 kronor.
Diabasen är Region Skånes pris för bästa förbättringsarbete inom den offentligt drivna vården och delas ut en gång om året.”
Tacksam också för förtroendet att föra vidare Christer Bordings design i hans namn.
Nu önskar vi trevlig helg och önskar välkomna för att se Troels Kirks utställning som hänger kvar några veckor till, med måleri i världsklass:
Ja, det är DEN Magnus Johansson som kommer tillsammans med Blomqvist & co den 31 maj 2024!
Nytt säsongsmagasin: Upplev Göinges bästa sida. Ni hittar den bl a hos oss. Tack Espresso för ett fint magasin där vi presenteras på en helsida. Här ser ni den stora nyheten kring Musikkvällen den 31 maj 2024: Blomqvist & co får då sällskap av Magnus Johansson! Ja, det är DEN Magnus Johansson, som ni sett på tv spela trumpet aå det uppstår magi ur tonerna.
Veckans trevliga besökare har passat på att titta runt ute också, när sommaren håller sig kvar och bjuder trevligt väder att strosa i området.
ETT äpple från vårt träd med Ukrainska jätteäpplen räckte till äppelkaka till veckans styrelsemöte.
Stora delar av styrelsen samlad till ett kreativt och bra möte.
Troels Kirks ljuvliga målning ”Girls Night Out” fick följa med trevliga besökare hem.
Ännu bjuder trädgård och natur på ljuvliga blommor. På borden ståtar mestadels blomster från Lillsätra, men även egen trädgård, Marikas trädgård och lite från naturen stoppar vi in bland de vackra blommorna. Tack! Vi önskar alla en riktigt fin helg!
Nybörjarkurs, läderarbete 15 okt. Boka plats, först till kvarn. Påminner om detsamma till föreställningen Cabaret Demokrati den 19 okt.
15 Oktober kl 9-16 Nybörjarkurs: Tillverka en läderslida till din kniv. Info från kursledaren, knivmakare Peter Aagerup:
Endagskurs i att tillverka en läderslida till din kniv. För nybörjare. Medtag en färdig kniv av typ Nordisk, med lite större diameter ca 1/3 från knivbladet. Knivblad ca 7-9 cm.
Knivslidan kommer att tillverkas av 2,2-2,4 mm hårdpressat oxläder. Materialet kan köpas på plats. Tag gärna med egen brytbladskniv. I övrigt finns de verktyg ni behöver att tillgå på plats. OM du har egna läderverktyg, ta gärna med dem. Kursavgift för dagen 750 kr. Fika, enkel mack-lunch, kaffe / te ingår. Materialkostnad tillkommer med ca 150-250 kr. Vi ser fram emot att se er. Max 3 platser vid tillfället. Anmäl dig till medlem@sliperietgylsboda.se
Skördedag. Halva skörden. Den blev dubbelt så stor som förra året. Förra året blev det 1 frukt på Sliperiets äppelträd. i år 2.. I morgon har vi styrelsemöte, då blir det äppelkaka 😉
Delarna till scenen har vi hämtat, nylackerade och fina. Redo inför nästa års scenframträdanden, med start 31 maj. Det berättar vi mer om inom kort. Nu har vi lastat in dem för vinterförvaring.
Här skall det bli plats för mer förvaring.
Ikväll börjar det likna ett golv.
Vi tackar Åsa på Lillsätra för att vi får plocka de vackraste blommor till borden i Sliperiet i hennes ljuvliga trädgård.
Vi påminner också om biljettbokning till föreställningen Cabaret Demokrati. Mer info och biljettbokning hittar ni här https://www.riksteatern.se/forestallningar/cabaret-demokrati/202310191900-112473G
Tack alla härliga besökare för en fin Geologins Dag och Kulturarvsdag.
Så många fina givande möten med intresserade och intressanta människor idag på Geologins dag. Tack alla som kom!
Vi tände ett ljus för samlaren Hans-Eric Frodig vid den lilla skulpturen vi fick av honom vid nyinvigningen i maj <3
Mest svenska, men också danska och tyska besökare kom för att se på samlingarna.
Några av besökarna var bekanta med samlingarna sedan tidigare, de hade tom varit med och ställt i ordning när den stod på Möckelnsnäs.
Roligt med alla barn som kom , de tycker ofta det är spännande med alla färger och former som som finns bland alla mineral och fossil.
Vi håller med, det ÄR fascinerande att se allt från Pyrit med sina blanka metalliska exakta sidor till ametisternas gnistrande lila spetsar och till förstenat trä. Och så förstås drottningen bland dem alla- Diabas 😉 (ja, ja, vi kanske kan ses som något partiska..)
Efter stängning på Föreningarnas Hus där vi visar samlingarna var det till att skynda tillbaka för att öppna i Sliperiet igen. Här väntade trevliga besökare som ville se på Troels Kirks fantastiska tavlor, några som var fikasugna och andra som ville se mer om Gylsboda- och Diabashistoria.
Roligt att se att flera som besökte samlingarna också besökte Sliperiet senare på dagen. Tack alla för en härlig dag!!