• Det är härligt att höra klingandet från städet och se att det lyser inne i den gamla bergasmedjan på kvällen. Mats visar lite grunder och sedan är det till att öva.

    Aske har mest svetsat förut, men nu lär han smide med stort intresse. Härligt, vi misstänker att det blir lite träningsvärk efter allt bankande.

    Veckan har också bjudit på föreningsinfo för kommunens föreningar. Leader Östra Skånes Jeanette Junge kom med många bra tips till oss. Vi gavs också möjlighet att ventilera lite av våra frågor och funderingar med kommunens representanter.

    När Sliperiet invigdes 2018 fick vi ett träd med Ukrainska Jätteäppel. I år har vi rekordskörd av dessa godingar.

    Vi har haft besök av en fotograf från Danmark som tagit fina inspirationsbilder i vackra Gylsboda <3

    Här finns ju många vackra vyer, det kvittar egentligen var man än tittar!

    Vi jobbar med det vi kan av åtgärderna som sotaren kräver att vi skall ha fixat till på måndag i bastun, stackars snickare ställer upp med kvälls- och helgarbete med det vi behöver hjälp med (TACK Johannessons Bygg AB !) Vi fick också instruktioner om kompletteringar kring Leaderprojektet där vi på kort tid måste trolla fram det omöjliga (jo, vi löste det omöjliga också, tror vi), nya frågor från Allmänna Arvsfonden betas av efter hand osv osv. Jo då, livet leker & vi har att göra 😉 Coolt ändå att se vad vi faktiskt kan klara av med gemensamma krafter, hur folk ställer upp och vad som är möjligt när alla är lösningsorienterade. Vi kan inte nog tacka alla som på alldeles för kort tid hjälper oss att ro allt i land i tid.

    I morgon kommer Therese Söderberg, nästa utställare. Spännande!

    Menyn (det charmiga språket kommer sig av att den är skriven på engelska av Andrew från Canada och direkt översatt av honom, men vi tror ni förstår, annars bara hör av er). Det viktigaste är: Välkomna!!

  • I väntan på nästa vernissage och invigningen.

    Nu tackar vi Silvana, Mattiessons konst för hennes fina utställning som hon haft hos oss, hu så tomt det blev när den flyttade ut!

    Nu inväntar vi nästa vernissage, med Therese Söderberg den 26 okt kl 13-17

    Vill ni äta en mysig höstmiddag till kvällen efter vernissagen:

    Lite åtgärder krävs efter sotarens besök, nu får vi ligga i för att få allt klart i tid! Det skall gå. Måste gå.

    Ock så fortsätter vi fylla i och sköta undan administrativa frågor som fyller på i maillådan. Idag har också ett sjukhusbesök hunnits med, för röntgen av trassligt knä. Aj.

  • Gylsboda sprakar av färg bland vackert svart Diabas både natt & dag!

    Är ni trötta på norrskensbilder? Ni får stå ut med en halvdan härifrån. Första gången någonsin jag upplever fenomenet och det är här hemma i Gylsboda!! Wow vilken upplevelse, med Berguven hoande i bakgrunden <3

    Även på dagen sprakar det av färger här. Sommarmänniska ut i fingerspetsarna, men måste ändå erkänna att detta är otroligt vackert.

    Vädret har bitvis varit ordentligt regnigt i veckan, men tappra besökare har ändå promenerat och njutit av omgivningarna och allt som finns att se både ute & inne.

    Igår var det två år sedan Göran gick bort, vi minns, tänder ljus och tar en kopp kaffe för Göran, som var en av de mycket engagerade här i Sliperiet från start.

    Astrid tyckte att vi skulle ha en bättre väska till symaskinen, sagt & gjort, rita mönster, klippa & sy & vips så var väskan klar. Tack Astrid! Och tack för att ni tar hand om Sliperiet när jag smiter iväg över helgen!

    Kan inte tröttna på utsikten från bastun, lika slående i alla väder. Vi får lugna oss lite till med eldande, men Diabasen är på plats nu <3 Lite justeringar att göra i veckan som kommer, men vi är nära!

  • Mer information om nästa vernissage och bastuinvigningen:

    Tack alla härliga besökare som tittar in. Dagens trevliga sällskap som bokat guidning & fika hade tur i planeringen, vi hann nästan hela rundan innan regnet kom.

    Här är det Astrid från Tyskland som är i farten och packar upp tyger som hon donerar till Sliperiet för olika kreativa projekt. Det tackar vi för!

    Ser ni, vi har eld i bastuaggregatet!! Första proveldningen, där det skulle eldas upp för att få bort lukt och ångor från det nya aggregatet. Nu väntar vi på sotaren som kommer på fredag & kollar så allt är ok att användas. Underbart!!

    Vi har utlovat info om middagen till kvällen efter bastuinvigningen. Andrew har gjort bilden och översatt från engelska, därav det bitvis charmiga språket. Undrar ni över något, bara hör av er. Tack!

    Innan middagen blir det Bastuinvigning och i Sliperiet är det vernissage med Therese Söderberg. Fikaservering från kl 14, så hinner vi tillbaka efter bandklippningen vid bastun. Konstnären själv kommer att vara på plats vid vernissagen.

  • Gylsboda i våra hjärtan. Här är det Gylsboda Berg inne i glaskulan (MickeJohansKonstglas är den mästerliga mästaren som gör glasarbetet) här är lyktorna med på utställning i Olofström. Tack Astrid för alla bilderna från vernissagen.

    Intressanta medutställare som kommer att hälsa på i Sliperiet, kanske kan det blir en uppföljare framöver på utställningen hos oss? Positivt nätverkande när man tvingar sig till att vid sällsynta tillfällen lämna Sliperiet- tack också alla besökare i Sliperiet att ni har överséende med att det tillfälligt är lite glest i Diabasutställningen.

    En vanlig vernissagefråga är: ”Var får du din inspiration ifrån”. För mig är det världens enklaste fråga att svara på: ”Jag bor i Gylsboda”. Så enkelt är det. Det räcker att sticka ut näsan här så slås man av hur vackert det är överallt.

    Våra tyska besökare knåpar på varje dag med sina lyktor och lanterner. Det har blivit svenska röda stugor med vita knutar, Sliperilyktor, halloweenlyktor och jullyktor. Pappret prepareras med matolja och får därefter en genomskinlig effekt.

    Nu fortsätter vi knåpa med allt pappersarbete, planerar för nästa vernissage, bastuingvigning och under tiden är i vanlig ordning alla trevliga besökare varmt välkomna.

  • Astrid & Michael på besök från Tyskland pysslar vidare på dagarna. Lyktor & lanterner skapas och monteras. Perfekt pyssel på kommande skapandedagar med barn.

    Idag har kassör Lotta & jag haft möte med Allmänna Arvsfonden för att lära oss om administrationen kring bidraget. Alltid intressant att lära nytt.

    Nästa vecka är sista veckan ni kan se Mattiessons konst hos oss. Gör som många andra, passa på att titta in för att se utställningen.

    Ber er dock att välja en annan dag än i morgon lördag. Då är det istället vernissage på Längan i Olofström, kl 13-16.

    Taket på bastun har fått sitt andra lager takpapp idag. Sedan var jag uppe & fixerade skorstenen, nästa veckan kommer sotaren för att se så allt är ok så vi kan elda. Ha en fin helg!

  • Historia, besökare och kreativitet

    Tusen tack till Elisabeth Eldh som lämnat denna protokollbok för föreningen Gylsboda u.p.a från 1948. Superintressant läsning. I utdraget här kan vi läsa om hur Verner Eriksson har ordnat så föreningen får köpa tre stora och en liten glob till belysningen för föreningen, globerna är begagnade och finns att hämta på nya skolan i Lönsboda och priset skall vara hälften av vad nya kostar. Boken ger en fantastisk inblick i vilka frågor de arbetade med då. Blir ni också nyfikna så finns den att bläddra i hos oss.

    Tyvärr får vi hålla stängt i Sliperiet på lördag, vi hälsar välkomna en annan dag. På lördag får vi istället tipsa om att man kan komma till längan i Olofström på vernissage & titta på bl a Diabas, silver, måleri & teckning.

    Denhär vackra skulpturen i Diabas står vid Glimåkra Folkhögskola, dit jag var inbjuden i veckan för att prata Sliperi. Hiroshi Koyama är skaparen av skulpturen (vågar jag gissa, även om den inte hade någon skylt). Jag förvarnade skolan att jag inte var i högform, ville inte åka dit & snörvla & hosta, men de menade att det var ok om jag bara orkade så.. nog vill man prata Sliperi & försöka inspirera elvevarna till att följa sina drömmar & jobba för att nå dem.

    Veckan har bjudit på många trevliga besökare. En härligt internationell vecka, med besökare bl a från Usa, Franskrike, Tyskland, Danmark och Sverige. Vi har också tyska konstnärer hos oss som arbetar med olika uttryck och lär oss bl a att göra eget oljepapper och skapa lanterner och lyktor med egentillverkat oljepapper.

    Ser ni, ser ni? Skorstenen, den är på plats med sin lilla hatt & allt. Passade på att ta en bild lite såhär från ovan när vi var uppe på bastutaket & satte förlängningen till skorstenen på plats. Åh, så fint, eller hur?! Massor med cred till Haganässkolans elever som gjort snyggt jobb med att svetsa skorstenen, svetsa rostfritt såhär snyggt är ju inte superenkelt! Idag har takpappläggaren varit på besök, kommer åter på fredag.

    Full rulle här. Ansökningar, redovisningar och teamsmöten, spännande förfrågningar och underlag som skall tas fram och presenteras. Ja, mycket pappersarbete är det, men dethär blir bra skall ni se 😉

    Kommentarer inaktiverade för Historia, besökare och kreativitet