Årsmöteskallelse, dagordning och verksamhetsberättelse för det gångna året. Medlemmar i Sliperiet Gylsboda hälsas välkomna den 8 april kl 18.00

Foto: Joakim Lloyd Raboff

Håll er också uppdaterade om allt som händer framöver, det är mycket kul på gång! Vi är innerligt tacksamma för att ni vill fortsätta stötta verksamheten genom ert medlemsskap. 200 kr / år och familj, så är ni med och stöttar en kulturverksamhet för alla. Om du inte redan är medlem och vill bli det skickar du dina kontaktuppgifter till medlem@sliperietgylsboda.se och betalar in medlemsavgiften till Swish: 123 576 3867 eller Bg nr: 344-1912. Tack!

Föreningens medlemmar hälsas välkomna på årsmöte tisd 8 april kl 18.00 i Sliperiet Gylsboda.

Dagordning:

1. Val av mötesordförande och mötessekreterare

2. Val av justeringspersoner, tillika rösträknare

3. Fastställande av dagordning

4. Fastställande av röstlängd

5. Årsmötets behöriga utlysande

6. Verksamhetsberättelse med ekonomisk redovisning

7. Revisionsberättelse och fastställande av balansräkning

8. Fråga om ansvarsfrihet för den avgående styrelsen

9. Behandling av inkomna motioner och styrelsens förslag

10. Val av ordförande

11. Val av kassör

12. Val av övriga ledamöter

13. Val av suppleanter

14. Val av revisorer

15. Val av valberedning

16. Mötet avslutas

Verksamhetsberättelse 2024 för föreningen Sliperiet Gylsboda

Vi har under 2024 fortsatt arbetet med att rusta upp byggnaden, utveckla verksamheten, påbörjat byggnation av fler ateljéer, olika evenemang, förbättra utomhusmiljön och skulpturvandringen osv.

Styrelsens sammansättning:

Ordförande: Pia Lindberg,
Kassör: Ann-Charlott (Lotta) Larsson
Sekreterare: Elin Karlsson
Ledamöter: Martin Reinicke, Marika Bjerstedt HansenSuppleanter: Mette Aarre, David Szemenkar, Urban Ignell och Ella Ragnarsson.
Revisor: Lars-Inge Nilsson

Hemsidan & Facebooksidan uppdateras några gånger i veckan. Även via Instagram görs uppdateringar om vad som händer kring föreningen.

Styrelsen har haft löpande möten för planering av verksamheten och diskussioner kring den fortsatta utvecklingen. Årsmötet gick av stapeln den 9 april i Sliperiet.

Vi har ingått i jubileumsfirandet under året för Harry Martinson, 50 år sedan Nobelpriset för Nässlorna Blomma & 120 år sedan födelsen.

Både lokala och internationella organisationer har hållit utvecklingsdagar och konferenser hos oss, något vi ser potential i att utveckla ytterligare.

Visningar för besökande grupper har genomförts under året. Bussresor, pensionärsföreningar och Mervetargrupper är exempel på de bokningar vi haft. Spontanbesökare har även i år varit många.

Flera skulptörer har arbetat med Diabas vid Sliperiet. Även nybörjare har kommit för att prova på arbetet. Också i keramikverkstaden har det varit aktiva keramiker och nybörjare.

Ett litet urval av vad som hänt under året:

15 feb en av kommunens förvaltningar hade heldagskonferens hos oss, där vi stod för frukost, lunch, em fika och guidning.

I början på mars hade vi några dagar där vi kraftsamlade och arbetade med att tömma vinden och riva hyllorna i plåtdelen för att förbereda för byggnation av ateljéerna.

Samtidigt byggdes stommen till den flytande scenen och bastun på Haganässkolans byggprogram. Norra Skåne och Kristianstadsbladet uppmärksammade samarbetet.

21 mars hade Ladies Circle en träff hos oss.

29 mars – 1 april Troels Kirks påskutställning hölls på Sliperiet. Försäljningen av både konst och fika gick över förväntan med ca 5000 besökare under påskdagarna.

9 april hade vi en heldagsbokning med frukost, lunch och em fika.

I april uppmärksammades även i Smålandstidningarna att de stora mineral/fossilsamlingarna donerades till föreningen och hade fått sin plats på Föreningarnas Hus i Lönsboda.

21 april bjöds föreningens ordf in till föreningen Konsthändigt i Olofström för att berätta om Sliperiets resa och verksamhet.

3 maj Vernissage Önnestad Folkhögskolas konstelevers tolkningar av Harry Martinsons dikter. Ingick i jubileumsåret Harry Martinson i samverkan med Olofströms kommun. Uppmärksammades i flera tidningsartiklar.

5 maj besökte hela Harry Martinsonsällskapet oss, lunchade, fikade och såg utställningen.

7 maj det stora lyftet när vägen stängdes av för att bastun och den flytande scenen skulle lyftas på plats. Spektakulärt och välbevakat av lokalpressen.

13 maj arrangerades ett informationsmöte på Sliperiet där EU kontoret i Hässleholm kom ut och informerade allmänheten om vikten av att rösta i EU valet.

25 maj Vernissage med tre kvinnliga utställare från olika delar av vårt avlånga land från norr till söder, med olika tekniker och uttryck. En välbesökt utställning som fick god uppmärksamhet i tidningar.

31 maj Musikkväll med Allsång. Ett mycket uppskattat evenemang där Blomqvist med vänner underhöll. Magnus Johansson deltog på trumpet och gjorde ett fantastiskt framträdande, först invigning på flytande scenen och senare på den fasta scenen tillsammans med bandet. Föreställningen fick bra uppmärksamhet i media.

Under ett par veckor i juni tog föreningen emot ett par ungdomar för feriearbete. Samtidigt var arbetet igång med att bygga de två ateljéerna på nedre plan i plåtdelen.

20 juni bjöd föreningen på traditionsenlig midsommarlunch för de som arbetar i stenbrottet & krossen.

26 juni evenemang under Nässelfrossaveckan, Martinsonmusik med Åke Giselsson.

Under sommaren höll unga konstnären Elin Karlsson målarworkshops varje tisdag, generationsöverskridande workshops för barn tillsammans med äldre. Mycket uppskattade och välbesökta träffar som också uppmärksammades i både Norra Skåne, Kristianstadsbladet och espresso.

16 juli kom ett stort hotrodsällskap för grillkväll i Sliperiet.

Pierre Nilsson hade en välbesökt sommarutställning i G:a Transformatorn.

I slutet på juli kom Mattiessons konst från Tyskland för att hänga utställning som sedan hade vernissage i samband med Gylsboda Festival. Frans Peter Valbjörn Knudsen kom från Danmark för att hänga sin utställning i G:a Transformatorn, också för vernissage vid festivalen.

2 aug utomhusbio Aniara. Publiken bjöds på en annorlunda upplevelse med bio när mörkret föll på sena sommarkvällen utanför Sliperiet. Ingick i jubilemumsåret för Harry Martinson.

3 aug Gylsboda Festival.

Mattiessons Konst och Frans Peter Valbjörn Knudsen vernissage. Underhållning och utställare med konst och konsthantverk både vid gamla brottet och Sliperiet. Bl a prova på aktiviteter, pyssel, sagovandring, servering, musikal, jazz, dans och avslutningsvis Henrik Widegård på scen. Visit Skåne var huvudsponsor till festivalen som besöktes av ca 3000 personer och fick mycket medial uppmärksamhet.

8 aug hade vi äran att skådespelare Richard Sseruwagi firade sin 70 års dag hos oss.

24 aug artisttalk i G:a Transformatorn med Frans Peter Valbjörn Knudsen.

27 aug Glimåkra Folkhögskola konsthantverkselever på prova på dag med hugga sten. Plan för kommande utställningssamarbete.

14 sept Geologins Dag, välbesökt visning av samlingarna.

24 sept höll Hushållningssällskapet ett möte hos oss, där vi serverade hembakade frallor och berättade om föreningens verksamhet.

30 sept bjöds föreningens ordf in till Glimåkra Folkhögskola för att berätta om Sliperiets resa och verksamhet.

22 okt användes Sliperiet för inspelning av musiker.

26 okt invigdes bastun i samband med Therese Söderbergs vernissage hos oss. Therese hade också med bilder från några av de inspelningar vid film och tv som hon arbetar med. Kvällen fortsatte med middag och Dj. Välbesökt i både vernissage, kvällsaktivitet och bastun. Lokalpressen berättade om evenemanget.

I november kom Visit Skåne till Gylsboda och gjorde en film som presenterades på deras Instagram. En positiv och härlig film om verksamheten, bastun och möjligheten till boende i Gylsboda.

Vi hade också en grupp konfirmander som hade aktivitetsdag hos oss med bl a stenhuggning och keramik på schemat.

Här kom kallduschen med beskedet att Föreningarnas Hus i Lönsboda var sålt och skulle vara tomt innan den 26 jan- ett datum som senare flyttades till den 19 jan. Detta innebar att vi måste flytta det museum med mineral/fossilsamlingarna som inretts i huset. Lyckligtvis hittade vi lösningen på Lekoseum i Osby, dit samlingarna nu kommer att flytta.

19 dec traditionsenlig jullunch för de som arbetar i stenbrottet & krossen.

Gemensamma arbetsdagar har hållits, arbete genomförs löpande av enskilda medlemmar och Johannessons Bygg hjälper till med snickeri. OVK har installerat luftvärmepumpar i de nya ateljéerna.

Arbete med att söka finansiering, kontakter med aktörer som är intresserade av verksamheten har vi fortsatt att arbetat intensivt med.

Allmänna Arvsfonden beviljade ett bidrag på 1000 000 SEK som möjliggör att byggnationerna av ateljéerna kommer att kunna färdigställas, ett arbete som pågår där Leader projektet är inne på slutmånaderna.

Föreningen har under året haft 60 medlemsfamiljer.

/ Pia Lindberg, ordf Sliperiet Gylsboda

Liked it? Take a second to support Pia Lindberg on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Kommentarer inaktiverade för Årsmöteskallelse, dagordning och verksamhetsberättelse för det gångna året. Medlemmar i Sliperiet Gylsboda hälsas välkomna den 8 april kl 18.00