Renoveringen

Från idé till verklighet!

Den gamla Sliperiet byggnaden i Gylsboda stod länge och förföll. Under en promenad grannar emellan kom idéen upp – borde vi inte gemensamt kunna göra något fantastiskt av detta?
Before After

Dra i bilderna för att se före/efter renoveringen.

Sagt och gjort. Kontakter togs med granitbolaget om att kunna få långtidshyra byggnaden. Även kontakter med Leader Skånes Ess om finanansiella medel, och projektet var igång. 

Before After

Gylsboda är en kulturhistoriskt intressant by, där samhället vuxit fram kring diabasbrytningen under sent 1800- tal och tidigt 1900-tal. Affärer, bageri, föreningshus, industribyggnader och bostäder byggdes då diabasbrytningen blomstrade. Järnvägen kom till byn 1901, med station och magasin. Tyvärr har stationen brunnit ner, men magasinet finns kvar.

Harry Martinson bodde i samhället från 4 till 7 års ålder, en tid som finns målande beskriven och skildrad i hans bok ”Nässlorna blomma”.

Den gamla transformatorstationen (byggår 1926) är en vacker hög tegelbyggnad som är motivmålad på utsidan, ett minne från när Hjalmar Råstorp bodde i byggnaden. Råstorp var en av pionjärerna i att vara bildhuggare i diabas & bodde i byggnaden på 70-talet, efter att den på 60-talet togs ur bruk som transformatorstation. Efter Råstorp bodde konstnär Johannes Michler i transformatorstationen.

”Ubbabodasymposiet” var ett bildhuggarsymposium som Råstorp var med och bjöd in till år 1974. Konstnärer från hela världen deltog och många av dem stannade i området. Ett exempel är konstnär Mette Aarre som fortfarande bor och verkar i Gylsboda. Byn har en stark tradition av konst och kultur som vi vill bevara, belysa, föra vidare och utveckla.

Miljön och naturen är värden som uppskattas mycket av såväl de boende som besökare och turister.

Sliperiet byggnaden uppfördes under tidigt 1900-tal. Huset användes först som lokal för ett finstenshuggeri. Här höggs de stora blocken itu till användbara bruksstenar, till exempel gravvårdar. Efterhand upphörde denna verksamhet. Eftersom liknande förädling av stenen förekom på fler platser var det inte lönsamt längre. Byggnaden användes sedan enbart som verkstad och smedja.

Before After

Från och med 1 juli 2016 disponerar föreningen Sliperiet Gylsboda lokalen. Vi som förening vill utveckla och skapa möjligheter för konstnärer att verka och kunna visa sin konst. Vi vill skapa ett levande kulturcenter. Foton kommer att visa gamla tiders diabasbrytning och gamla verktyg kommer att visas.  Samtidigt kommer aktiva konstnärer på plats att visa sitt hantverk. Konst i olika uttrycksformer, konsthantverk och mathantverk skall erbjuda besökaren en intressant helhetsupplevelse.

Before After

Bidrag från EU, Länsstyrelsen, Osby Kommun, Sparbanken Skåne samt Gräsrotsinsamlingen har möjliggjort stora investeringar i ny värmeanläggning med CTC bergvärmesystem, golvvärme, installation av vatten, el och FANN avloppssystem. Övrigt renoveringsarbete har möjliggjorts med hjälp av generös sponsring med material från ett antal av våra samarbetspartners. Och med en gigantisk ideell insats.