Om Sliperiet

Kulturprogrammet Sverige! har visat ett inslag om Sliperiet Gylsboda. Titta gärna på klippet för att få en glimt av vår verksamhet! Stort tack till inspelningsteamet & alla som var med!!

https://www.svtplay.se/video/27968943/sverige/sverige-sasong-23-asa-linderborg-glaskonst-arets-hembygdsforening?start=auto

Sverige! i SVT Play 

https://www.svtplay.se/sverige

Joakim Lloyd Raboffs inspelning av våra fantastiska sångfåglar vid brottet i Gylsboda, Elin karlsson och Ella Ragnarsson:

Joakim Lloyd Raboffs fina presentationsfilm om Sliperiet Gylsboda 2021:

startScreen

Sliperiet Gylsboda är ett leaderprojekt med stöd ifrån Europeiska Unionen. Läs mer om Leader på Leader Skånes Ess hemsida här! Läs mer om Europeiska jordbruksfonden här!

NU ÄR DEN HÄR! Boken Sliperiet Gylsboda 2021, Konst och kulturcentrum. Lite av kulturarvet, nuläget och visionen i ord och bild. Pris 200 kr. Boken var året därpå nominerad som årets Årsbok av Skånes Hembygdsförbund.

MEDLEMSFÖRMÅN: En bok per medlemsfamilj för 100 kr.

Öppettider: Alla dagar enl överenskommelse. Det är säkrast att ringa innan ni besöker oss, tel 0703109162. Tack! Vi är på plats för det mesta, tveka inte att ringa.

Please call +4670 3109162 for information, opening hours and booking.

Vi finns bara något mer än en halvtimmes bilresa från Wanås med den välkända skulpturparken och här finns flera intressanta besöksmål i området, t ex Svarta Bergen. Ni spenderar med lätthet en heldag i Diabasens tecken.

Olika övernattningsmöjligheter samt restaurang finns tex på https://www.breanashotell.se ca 12 km från Gylsboda. Med fördel tar man med cykeln och använder sig av Sliperietleden mellan Breanäs & Gylsboda https://naturkartan.se/sv/sliperietgylsboda/gylsbodaleden

Karta över natur- och kulturleder:

https://www.naturkartan.se/sv/sliperietgylsboda

Konst i olika former, historia kring Diabas & Gylsboda, vacker miljö, mineral- och fossilsamling och mycket mer finns att uppleva här.

Föreningen har utsetts till Årets Hembygdsförening i Sverige 2020!

I januari 2021 fick föreningen Skånes Hembygdsförbunds Innovationspris. Tack!

Längst ner på sidan finns mer info om föreningen. Titta gärna i vår broschyr här för att se mer om oss:

Välkommen som medlem i föreningen Sliperiet Gylsboda. Vi tackar för ert stöd i den fortsatta utvecklingen. Vill du engagera dig ytterligare är detta mycket välkommet! Medlemsavgiften för 2023 är 200kr/familj. Formulär att fylla i finns under ”kontakta oss”. Det går även bra att skicka mail till medlem@sliperietgylsboda.se . Kom ihåg att ange namn och telefonnummer, så lägger vi till er i medlemsregistret! Swish: 123 576 3867 Bg nr 344-1912. Tack!

Karta för den som vill besöka omgivningen via cykel hittas via länken:

https://turism.osby.se/se–gora/cykla/cykla/2020-03-30-cykeltur-gylsboda—ornanas.html

ÄNTLIGEN är det dags att inviga Bastun!! Det gör vi med bandklippning kl 13, litet ”tal” och sedan kan ni titta in i bastun som dagen till ära skall hållas uppvärmd. Vi är också glada att samma dag hålla vernissage för Therese Söderbergs utställning i Sliperiet Gylsboda. Therese bor i Göteborg, men har sina rötter här. Therese har målat länge- men inte visat upp så mycket av sitt skapande. Nu är det dags och vi är glada att det blir hos oss! Så, kom på bastuinvigning, vernissage och ta en fika, fikaserveringen från kl 14 eftersom vi först skall hinna upp till bastun & klippa band. Vi kommer också att ha en enklare middag som serveras kl 18, till den får ni anmäla er senast den 22 okt så vi vet hur mycket vi skall förbereda för. Håll koll i evenemanget så kommer info kring pris och innehåll. Välkomna till en riktigt härlig dag i Gylsboda! 

Om föreningen:

Sliperiet i Gylsboda är en ideell förening som jobbar för att synliggöra och utveckla den kulturella och konsthantverks tradition som länge kännetecknat området kring Gylsboda stenbrott.

Välkomna att besöka oss. En stående utställning med gamla bilder från Diabasbrytnigen under tidigt 1900-tal och en med mineraler och fossiler finns också till beskådan. Den är den enda i sitt slag i Skandinavien.

För att hitta hit, sök på Sliperiet Gylsboda på google maps.

Bidrag från EU, Länsstyrelsen, Osby Kommun, Sparbanken Skåne samt Gräsrotsinsamlingen har möjliggjort stora investeringar i ny värmeanläggning med CTC bergvärmesystem, golvvärme, installation av vatten, el och FANN avloppssystem. Övrigt renoveringsarbete har möjliggjorts med hjälp av generös sponsring med material från ett antal av våra samarbetspartners. Och med en gigantisk ideell insats.

Hela samhället Gylsboda har vuxit fram kring Diabasbrytningen som pågått sedan sent 1800-tal. Det var här Diabasbrytningen startade en gång. Det finns en stark tradition av konst i samhället, bl a den anda Hjalmar Råstorp tog med sig då han flyttade in i den gamla Transformatorstaionen genomsyrar byn. Samtidigt finns ett kulturhistoriskt intresse sedan Harry Martinsson bott i samhället som barn, en tid som skildras i hans bok ”Nässlorna Blomma”. 

Besökare erbjuds en unik upplevelse där hela kedjan kan beskådas, från Gylsbodas spännande industrihistoria med Diabasbrytningen till tillverkning och färdig produkt. Detta blandat med konst i olika uttrycksformer samt konsthantverk erbjuder en intressant helhetsupplevelse.

Stadgar för föreningen Sliperiet Gylsboda

§ 1 Föreningens firma

Föreningens firma är föreningen Sliperiet Gylsboda. Föreningen har sitt säte i Gylsboda i Osby Kommun, Skåne län.

§ 2 Form & Ändamål

Föreningen är fristående, partipolitiskt och religiöst obunden.

Föreningen skall arbeta för att bevara, främja och utveckla det kulturella arvet i samhället, stärka det lokala kultur och konstlivet. samt verka för att synliggöra Gylsboda på den kulturella kartan. Föreningen skall arrangera kulturarrangemang och event samt ha stående utställningar för att uppfylla dessa mål.

Föreningen skall tillhandahålla verkstäder med arbetsplatser för verksamma konstnärer, samt möjlighet till kaféverksamhet.
Föreningen skall verka för att bevara de kulturhistoriskt intressanta byggnaderna i Gylsboda. Föreningen skall arbeta för ett öppet klimat, hållbar verksamhet och verka för ökad mångfald.

§ 3 Medlemskapet

Föreningen är öppen för alla, förutsatt att stadgarna godtas och att medlemsavgiften betalas. Alla medlemmar har närvarorätt och yttranderätt på alla föreningens möten. Medlemmar har rösträtt på medlemsmöten och årsmöten. Föreningens medlemsavgift fastställs av dess högsta beslutande organ, årsmötet. Medlem kan uteslutas ur föreningen om föreningens syfte motarbetas eller att medlem på annat sätt agerar i strid mot föreningens stadgar. Styrelsen beslutar om uteslutning och beslutet skall tas med kvalificerad majoritet.

§ 4 Styrelsen

Styrelsen består av ordförande, 4 övriga ledamöter jämte minst 2 suppleanter. Styrelsen utser inom sig sekreterare, kassör och de övriga ledamöter föreningen anser sig behöva. Vid förfall inträder suppleant. Avgår ledamot före mandattidens utgång inträder suppleant i dennes ställe för tiden t o m nästa årsmöte.

§ 5 Styrelsens uppgifter

Styrelsen företräder föreningen, bevakar dess intressen och handhar dess angelägenheter. Styrelsen beslutar å föreningens vägnar såvida inte annat föreskrivs i dessa stadgar. Styrelsen skall verkställa av årsmötet fattade beslut, handha föreningens ekonomiska angelägenheter och föra räkenskaper, samt avge årsredovisning till årsstämman för det senaste räkenskapsåret. Styrelsen sammanträder när ordföranden finner det erforderligt eller om minst tre styrelseledamöter begär detta.

Styrelsen är beslutsför då minst 3 personer är närvarande. Styrelsebeslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening ordföranden biträder, dock sker avgörandet vid val genom lottning.

§ 6 Räkenskaper
Räkenskapsår skall vara kalenderår.

Styrelsens årsredovisning ska överlämnas till föreningens revisorer senast den 1 februari.

§ 7 Revisorer

Styrelsens förvaltning ska årligen granskas av en på årsmötet utsedd revisor. Revisorn skall senast den 1 mars avge sin revisionsberättelse.

§ 8 Årsmötet

Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ. Årsmötet skall hållas under årets första fyra månader och kallelse skall delges föreningens medlemmar senast två veckor innan mötet. Medlemmar äger rätt att ge förslag till ärenden som ska behandlas på mötet, detta skall dock ske senast 10 dagar innan mötets genomförande. Dagordning och övriga underlag skall tillhandahållas föreningens medlemmar senast 7 dagar innan årsmötet.

  1. Val av mötesordförande och mötessekreterare
  2. Val av justeringspersoner, tillika rösträknare
  3. Fastställande av dagordning
  4. Fastställande av röstlängd
  5. Årsmötets behöriga utlysande
  6. Verksamhetsberättelse med ekonomisk redovisning
  7. Revisionsberättelse och fastställande av balansräkning
  8. Fråga om ansvarsfrihet för den avgående styrelsen
  9. Behandling av inkomna motioner och styrelsens förslag
  10. Val av ordförande
  11. Val av kassör
  12. Val av övriga ledamöter
  13. Val av suppleanter
  14. Val av revisorer
  15. Val av valberedning
  16. Mötet avslutas

Beslut på årsmötet fattas med enkel majoritet.

§ 9 Extra årsmöte

Om revisorerna, styrelsen eller 1⁄3 av medlemmarna i föreningen så kräver, skall extra årsmöte hållas. Kallelse skall skickas till medlemmarna minst 2 veckor i förväg tillsammans med dagordning och beslutsunderlag. Under det extra årsmötet får endast de frågor som föranlett mötet behandlas.

§ 10 Beslutsformer

För föreningens möten gäller att endast närvarande ledamöter och medlemmar har rösträtt. Besluten fattas med ja eller nej-rop. Vid begäran om votering används handuppräckning. Kan ej beslut nås genom lika röstetal så bordläggs ärendet tills majoritet kan uppnås.
Vid årsmöte har varje medlem en röst. Rösträtten är personlig (och kan/kan inte utövas genom ombud).

§ 11 Firmatecknare

Firmatecknare utses av styrelsen

§ 12 Verksamhetsår

Föreningens verksamhetsår är kalenderår, 1 januari till och med 31 december.

§ 13 Stadgeändring

Ändring av dessa stadgar kräver beslut med kvalificerad majoritet på två på varandra följande årsmöten, varav ett ska vara ett ordinarie årsmöte. Mellan dessa möten måste minst 2 månader förflyta.

§ 14 Upplösning

Upplösning av föreningen kräver beslut med kvalificerad majoritet på två på varandra följande årsmöten, varav ett ska vara ett ordinarie årsmöte. Mellan dessa möten måste minst 2 månader förflyta.

Föreningens kvarvarande tillgångar fördelas efter beslut på sista årsmötet.

Historik

Gylsboda är en kulturhistoriskt intressant by, där samhället vuxit fram kring diabasbrytningen under sent 1800- tal och tidigt 1900-tal. Affärer, bageri, föreningshus, industribyggnader och bostäder byggdes då diabasbrytningen blomstrade. Järnvägen kom till byn 1901, med station och magasin. Tyvärr har stationen brunnit ner, men magasinet finns kvar.

Harry Martinson bodde i samhället från 4 till 7 års ålder, en tid som finns målande beskriven och skildrad i hans bok ”Nässlorna blomma”.

Den gamla transformatorstationen (byggår 1926) är en vacker hög tegelbyggnad som är motivmålad på utsidan, ett minne från när Hjalmar Råstorp bodde i byggnaden. Råstorp var en av pionjärerna i att vara bildhuggare i diabas & bodde i byggnaden på 70-talet, efter att den på 60-talet togs ur bruk som transformatorstation. Efter Råstorp bodde konstnär Johannes Michler i transformatorstationen.

”Ubbabodasymposiet” var ett bildhuggarsymposium som Råstorp var med och bjöd in till år 1974. Konstnärer från hela världen deltog och många av dem stannade i området. Ett exempel är konstnär Mette Aarre som fortfarande bor och verkar i Gylsboda. Byn har en stark tradition av konst och kultur som vi vill bevara, belysa, föra vidare och utveckla.

Miljön och naturen är värden som uppskattas mycket av såväl de boende som besökare och turister.

Sliperiet byggnaden uppfördes under tidigt 1900-tal. Huset användes först som lokal för ett finstenshuggeri. Här höggs de stora blocken itu till användbara bruksstenar, till exempel gravvårdar. Efterhand upphörde denna verksamhet. Eftersom liknande förädling av stenen förekom på fler platser var det inte lönsamt längre. Byggnaden användes sedan enbart som verkstad och smedja.

Här tillverkades krankrokar, släggor, kilar, mejslar, bergsborrar, kättingar och många andra av stenarbetarnas arbetsredskap. I lokalerna tillverkades och reparerades också skrotlådor i olika storlekar – de rymde allt ifrån 1,5 till 3,5 kubikmeter sten. När elektriciteten togs i bruk i stenbrotten 1926 fick de äldre ångkranarna byggas om till eldrift. Då kom en ny yrkesgrupp, elektrikerna, in i arbetslagen i sliperiet. Smederna var redan från stenindustrins början viktiga personer som höll stenhuggarnas dagliga arbetsredskap, borrar och mejslar, i andvändbart skick. Borrmaskiner som drevs med tryckluft ersatte så småningom det tunga hantverket med släggor, mejslar, kilar och borr.

Från och med 1 juli 2016 disponerar föreningen Sliperiet Gylsboda lokalen. Vi som förening vill utveckla och skapa möjligheter för konstnärer att verka och kunna visa sin konst. Vi vill skapa ett levande kulturcenter. Foton kommer att visa gamla tiders diabasbrytning och gamla verktyg kommer att visas.  Samtidigt kommer aktiva konstnärer på plats att visa sitt hantverk. Konst i olika uttrycksformer, konsthantverk och mathantverk skall erbjuda besökaren en intressant helhetsupplevelse.

På sikt kommer även en kursverksamhet kring konsthantverk att byggas upp. Viss kursverksamhet är redan igång, bl a hällristnins- och runstenshuggning och keramik.